κουβεντες γυναικων

" Όταν εκπαιδεύεις ένα αγόρι, μορφώνεις ένα αγόρι. Όταν εκπαιδεύεις ένα κορίτσι, μορφώνεις μια ολόκληρη γενιά."

ελληνική ημερομηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ολα για την γυναικα .το σπιτι,το παιδι,την οικογενεια....
Powered By Blogger

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε ποδήλατο



Αν έχετε στατικό ποδήλατο στο σπίτι ή κάνετε πολύ συχνά στο γυμναστήριο ίσως να νιώθετε πόνο στα γόνατα και την πύελο.
Επειδή δεν καταπονεί τόσο το σώμα, το στατικό ποδήλατο σπάνια στέλνει κόσμο στο ιατρείο. Ο βασικός κίνδυνος είναι ο τραυματισμός στο γόνατο -αυτό το είδος ποδηλασίας τριπλασιάζει τον κίνδυνο τραυματισμού στο σημείο αυτό, όπως διαπίστωσε μελέτη.
Οι αρθρώσεις του γονάτου κάμπτονται και τεντώνονται επανειλημμένα-αν η επιγονατίδα δεν ακολουθεί σωστά, μπορεί να υποστείτε σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου ή «γόνατο του δρομέα». Όσο όμως βάζετε το ποδήλατο στη σωστή θέση, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πόνο.
Η λανθασμένη θέση της σέλας επίσης μπορεί να καταπονήσει τους μυς στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, ακόμα και τη λεκάνη. Αν οι λαβές είναι πολύ χαμηλά, η πύελος αναγκάζεται να γείρει προς τη σέλα, με αποτέλεσμα πόνο και μούδιασμα στην περιοχή, όπως διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη.
Ρυθμίστε το ποδήλατό σας ως εξής:
1. Σταθείτε δίπλα στο ποδήλατο, κοιτάζοντας τις λαβές και σηκώστε το γόνατο σε ορθή γωνία. Το ύψος της σέλας πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος με το σημείο όπου ο μηρός ενώνεται με το γοφό.
2. Προσαρμόστε την απόσταση από το μπροστινό άκρο της σέλα μέχρι τις λαβές, ώστε να έχει το μήκος του πήχη σας.
3. Ρυθμίστε τις λαβές στο ίδιο ύψος με τη σέλα.
4. Ανεβείτε και αρχίστε αργό πετάλι. Αν νιώσετε πόνο στην πλάτη ή τα γόνατα, αυτό είναι ένδειξη ότι πρέπει να ρυθμίσετε ξανά τη σέλα και τις λαβές.

Μπέρδεμα: Έρευνα αθωώνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα



Τώρα αποδεικνύεται ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο
Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει μια νέα μελέτη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς αποφαίνεται ότι οι συσκευές αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα. Πρόκειται για ανασκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Cochrane Library, την πρώτη επί του θέματος. Περιλαμβάνει όμως στοιχεία μόνο από δύο τυχαιοποιημένες έρευνες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 662 ενεργοί καπνιστές. Πρόκειται για την πρώτη ανασκόπηση στοιχείων που γίνεται επί του θέματος και περιλαμβάνει στοιχεία από δύο τυχαιοποιημένες έρευνες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 662 ενεργοί καπνιστές.
 
Μείωση και διακοπή
Οι ερευνητές από τη Μ. Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία που αξιολόγησαν τα υπάρχοντα δεδομένα, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ανασκόπηση συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα στοιχεία. Πάντως, οι φορείς δημόσιας υγείας εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για τον ρόλο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην συνέχιση ή διακοπή του καπνίσματος.
Οι ηλεκτρονικές συσκευές καπνίσματος προϋποθέτουν την εισπνοή η οποία ενεργοποιεί έναν ατμοποιητή που λειτουργεί με μπαταρία. Υπάρχουν ωστόσο και συσκευές που ενεργοποιούνται χειρονακτικά. Στη συνέχεια, μια θερμαντική σπείρα εντός του ατμοποιητή θερμαίνει την υγρή νικοτίνη που εμπεριέχεται στο ειδικό φιαλίδιο. Η τελευταία ατμοποιείται και έτσι γίνεται η εισπνοή της από τον χρήστη. Ο «καπνός» που παράγεται από τη διαδικασία είναι κυρίως υδρατμός. Πολλές συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος διαθέτουν φωτισμό LED ώστε να δίνουν στον καπνιστή την αίσθηση του κλασσικού τσιγάρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 9% των καπνιστών που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν σε θέση να διακόψουν το κάπνισμα έως και για 12 μήνες, ίσως και περισσότερο. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4% για τους καπνιστές που χρησιμοποιούσαν συσκευές που δεν περιείχαν νικοτίνη.
Και στις δύο μελέτες, που θεωρούνται «χρυσός κανόνας», το 36% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου κατάφερε να μειώσει στο μισό των αριθμό των συμβατικών τσιγάρων που κάπνιζε, συγκριτικά με το 28% εκείνων που είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές πλασεμπο. Από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προέκυψαν αποδείξεις ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Συνεχίζεται η διαμάχη!
Παρά τα θετικά αποτελέσματα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν θεωρούνται καταληκτικά καθώς ο αριθμός των μελετών επί του θέματος είναι ακόμη μικρός καθώς και το δείγμα των συμμετεχόντων. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Δρ Πήτερ Χατζεκ από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνου σημειώνει ότι «αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, τα αποτελέσματα κρίνονται ως ενθαρρυντικά. Και στις δύο έρευνες χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με μικρή δοσολογία νικοτίνης, και ενδεχομένως τα πιο σύγχρονα μοντέλα να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά. Οι πολλές μελέτες που είναι εν εξελίξει αναμένεται να μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα για τον ρόλο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία του ανθρώπου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επιστημονική διαμάχη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εντείνεται όσο εδραιώνεται το μερίδιο τους στην αγορά. Πρόσφατη έρευνα απεφάνθη ότι, ενδεχομένως και να περιέχουν περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τα συμβατικά τσιγάρα, ενώ άλλη έχει δείξει ότι είναι επιβαρυντικό για τους πνεύμονες των καπνιστών. Πάντως, οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλέστερο για τους παθητικούς καπνιστές και ότι βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος.

Ο ρόλος της συχνότητας των γευμάτων στην απώλεια βάρους



Πόσα γεύματα και τι πρέπει να περιέχουν;
Της Αλεξίας Παπαδάτου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου
Πόσα γεύματα πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα; Υπάρχει χρυσός κανόνας και αν ναι, σε ποιους απευθύνεται; Πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα συχνά και μικρά γεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αυξάνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό, τα επίπεδα ενέργειας και μεταξύ των άλλων μειώνουν την όρεξη. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι ενώ οι ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες και η παράβλεψη γευμάτων μπορούν εν δυνάμει να οδηγήσουν στην κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων και κατ'επέκταση στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων, ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών, δεν συγκλίνουν ομόφωνα στο ότι ο αριθμός των γευμάτων, μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τον μεταβολισμό.
 
Το σωστό διατροφικό πρότυπο
Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην μείωση της θερμιδικής πρόσληψης συνολικά, είτε αυτή επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μικρότερων β, είτε με τη μείωση της συχνότητας των γευμάτων. Οι παραπάνω απόψεις μεταξύ άλλων, καθιστούν το θέμα εύκολη τροφή για αμφιλεγόμενες ειδήσεις και διαφωνίες μέχρι σήμερα. Ποιά όμως είναι η σωστή απάντηση;
Ποιό διατροφικό πρότυπο θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε για να χάσουμε κιλά ή και να διατηρήσουμε το βάρος μας; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε αμερικανική εφημερίδα (American journal of Clinical Nutrition), ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι είτε ακολουθούμε το διατροφικό πρότυπο των τριών, είτε αυτό των έξι γευμάτων ημερησίως, η απώλεια βάρους εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των θερμίδων (ποσοστό ενέργειας) που καταναλώνουμε και όχι τόσο από το πόσο συχνά ή τακτικά τρώμε. Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας, είναι το θερμιδικό ισοζύγιο (ενεργειακό ισοζύγιο), την ισορροπία δηλαδή της θερμιδικής πρόσληψης και της θερμιδικής δαπάνης.
Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιο διατροφικό πρότυπο επιλέγουμε να ακολουθήσουμε, για να χάσουμε βάρος, πρέπει να επικεντρωθούμε στο ότι:
-πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες στο τέλος της ημέρας
-πρέπει να τρώμε λιγότερες συνολικές θερμίδες στο τέλος της ημέρας
Όσον αφορά στην αύξηση των καύσεων, το μόνο πράγμα που έχει αποδειχθεί με συνέπεια, είναι ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR/Basal Metabolic Rate) αυξάνεται με την άσκηση (PAL/Physical Activity Rate). Η επιλογή πολλών και μικρών γευμάτων (κατανάλωση τροφής κάθε τρεις ώρες), ίσως βοηθά κάποιους ανθρώπους να ελέγχουν ευκολότερα την όρεξή τους και να αισθάνονται περισσότερη ενέργεια, ωστόσο, πολλοί παραπονιούνται ότι ακολουθώντας το παραπάνω διατροφικό πρότυπο, καταλήγουν στο να παίρνουν κιλά παρά να χάνουν. Σε αυτό συμβάλλουν σίγουρα τόσο η διαρκής έκθεση σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές, όσο και οι συνθήκες ζωής καθώς και οι εργασιακοί περιορισμοί (πολύωρη απασχόληση) του καθενός ξεχωριστά, που καθιστούν αδύνατη αυτή καθ’ αυτή την αύξηση συχνότητας των γευμάτων.
 
Είναι τα πολλά γεύματα για όλους;
Η αλήθεια είναι, ότι όσο πιο συχνά καθόμαστε να φάμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξουμε σε υπερφαγία. Αν λοιπόν κάποιος δυσκολεύεται να καταναλώσει μια μικρή μερίδα τροφής ή δεν μπορεί εύκολα να σταματήσει να τρώει άπαξ και ξεκινήσει, τότε σίγουρα το διατροφικό πρότυπο των "πέντε - έξι γευμάτων" ημερησίως, δεν είναι γι' αυτόν η καλύτερη επιλογή. Η λύση λοιπόν ίσως είναι να τρώμε μόνο όταν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να καταλήγουμε σε υπερκατανάλωση.
Συνεπώς, πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας. Πρέπει να καταλαβαίνουμε πότε το στομάχι μας είναι πραγματικά άδειο. Σύμφωνα με τον ADA (American Dietetic Association), τρώγοντας κάθε φορά που νιώθεις ελαφρά πεινασμένος, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία. Ο τρόπος να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο, είναι προτού επιδοθείς στο φαγητό, να κάνεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:
-Πεινάω πραγματικά; (Αν δεν είσαι σίγουρος, περίμενε 20 λεπτά και ξανασκέψου το)
-Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγα; (Αν είναι λιγότερο από τρεις ώρες, πολύ πιθανό να μην πεινάς)
-Μπορεί ένα σνακ να με κρατήσει μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα;
Φροντίστε να είστε να είστε εφοδιασμένοι με κάποιες υγιεινές τροφές (πχ. φρούτα, ξηροί καρποί κ.λπ.) ώστε να κάνουμε και τις σωστές "μικρές" επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ADA (American Dietetic Association) προτείνει, ότι ένας τρόπος για να μην παρεκκλίνει κανείς, είναι το να ακολουθεί σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο στο πρότυπο των πέντε ή έξι γευμάτων ημερησίως, για να αντιληφθεί αρχικά πότε ακριβώς αισθάνεται πραγματικά πεινασμένος. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει πιο εύκολα να ελέγξει τον εαυτό του και αν ακόμα ξεφύγει σε κάποιο γεύμα, θα έχει την ευκαιρία να "συμμορφωθεί" στο επόμενο, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής, βασισμένο στις προσωπικές του ανάγκες. (Πηγή nednutrition.gr)

Το κόκκινο κρασί «κλειδί» της μακροζωίας...



Κάποτε είχε ονομαστεί «το ελιξίριο της νεότητας». Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρασί και κατά καιρούς έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα για τα οφέλη της ως προς τη μακροζωία. Νέα έρευνα έρχεται να «λύσει το μυστήριο και τη διαμάχη για το πώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη στην πραγματικότητα», όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Η ρεσβερατρόλη είναι η ουσία που προστατεύει τα κόκκινα σταφύλια, τα φιστίκια και άλλα εδώδιμα φυτά ενάντια στις μολύνσεις και την ξηρασία και έχει συνδεθεί με την επιμήκυνση της ζωής σε πειραματόζωα, γεγονός που έχει κατά καιρούς διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό έντυπο Nature, αποκαλύπτει πώς λειτουργεί η συγκεκριμένα ουσία και γιατί έχει οφέλη για τον άνθρωπο.
Πώς μας κρατά νέους
Η ρεσβερατρόλη, όπως γράφει η βρετανική Independent, προστατεύει το σώμα μας από τις ασθένειες της γήρανσης «ενεργοποιώντας έναν αρχαίο εξελικτικό μηχανισμό, ο οποίος προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα εναντίον της γενετικής φθοράς». Η έρευνα των επιστημόνων ανακάλυψε πως η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα άλλο μόριο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό το μόριο εμπλέκεται σε ένα αρχαίο χημικό «μονοπάτι», όπως το αποκαλεί η βρετανική εφημερίδα, το οποίο μειώνει το στρες και τη φθορά στο DNA των κυττάρων. Άπαξ και αυτό το «μονοπάτι» δεν ενεργοποιηθεί έρχεται η γήρανση και οι ασθένειες.
«Αυτή η απόκριση στο στρες αντιπροσωπεύεται ένα κομμάτι της βιολογίας, το οποίο έχουμε παραβλέψει. Τελικά η ρεσβερατρόλη το ενεργοποιεί (σ.σ. το χημικό μονοπάτι) με πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις από όσες χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Πολ Σίμελ του Ερευνητικού Κέντρου Scripps, στην Καλιφόρνια.
Μιμείται την τυροσίνη
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα φυσικό αμινοξύ του οργανισμού, ονόματι τυροσίνη, το οποίο φυσιολογικά «προσδένεται» σε ένα ένζυμο μίας οικογένεια ενζύμων. Ένα από αυτά τα ένζυμα, γνωστό ως TyrRS, ενεργοποιείται όταν η ρεσβερατρόλη προσδένεται πάνω του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η δράση της ρεσβερατρόλης οδηγεί το ένζυμο στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βοηθά στην προστασία του DNA των χρωμοσωμάτων ενάντια στις γενετικές βλάβες. Πιο συγκεκριμένα, όταν το TyrRS εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου ενεργοποιεί μία ομάδα προστατευτικών γονιδίων, συμπεριλαμβανομένου ενός αντικαρκινικού γονιδίου, ονόματι p53, καθώς και τα αποκαλούμενα «γονίδια της μακροζωίας», τα οποία έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία και την καταπολέμηση των νόσων του γήρατος.
Τα ευχάριστα νέα
«Με βάση τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας), η μετριοπαθής κατανάλωση δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να προσφέρει στον άνθρωπο αρκετή ρεσβερατρόλη ώστε να προκαλέσει την προστατευτική διαδικασία του μονοπατιού», δηλώνει ο Μάθιου Σάτζις, δεύτερος συγγραφέας της μελέτης του Ινστιτούτου Scripps. «Τα αποτελέσματα μας προσφέρουν ένα καινούργιο, θεμελιώδη μηχανισμό για τα γνωστά οφέλη της ρεσβερατρόλης», καταλήγει, σημειώνοντας πως χρειάστηκαν σχετικά χαμηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης ώστε να ενεργοποιηθεί το μονοπάτι. Περίπου 1.000 φορές μικρότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνταν σε άλλες έρευνες ήταν αρκετές, δηλώνει ο Μ. Σάτζις.
Ο αρχαίος μηχανισμός
Γράψαμε ήδη πως πρόκειται για έναν «αρχαίο μηχανισμό». Ο όρος δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στους ίδιους τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει τέτοια επίδραση στα ζώα οφείλεται στο γεγονός πως έχει την ίδια επίδραση στα φυτά. Πολύ περισσότερο, όμως, υποστηρίζουν πως το ένζυμο TyrRS είναι κομμάτι ενός αρχαίου μηχανισμού άμυνας, ο οποίος προηγείται του διαχωρισμού ανάμεσα σε φυτικό και ζωικό βασίλειο. «Πιστεύουμε πως το TyrRS δρα ως κορυφαίου-επιπέδου διακόπτης ή ενεργοποιητής ενός θεμελιώδους μηχανισμού προστασίας των κυττάρων, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά σε κάθε μορφή ζωής», καταλήγει ο Μ. Σάτζις.

Η αστεια εικονα της ημερας....

Κυριακη 28/12/2014


6 έξυπνοι τρόποι για να χάσετε τα κιλά των γιορτών


Η νηστεία και η εξαντλητική γυμναστική δεν είναι συνώνυμα της απώλειας βάρους. Οι διαιτολόγοι βάζουν στοπ στις «αιματηρές» δίαιτες και στα απαιτητικά προγράμματα γυμναστικής, και προτείνουν έξι τρόπους για να χάσει κανείς τα περιττά κιλά που απέκτησε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, απλά και μόνο αλλάζοντας ελάχιστα τις καθημερινές του συνήθειες.
Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως με μερικές «έξυπνες» συμβουλές μπορούν ακόμη και όσοι είναι σε καθημερινή βάση παγιδευμένοι στη καρέκλα του γραφείου, να χάσουν το παραπανίσιοβάρος. Πώς; Μόνον και μόνον με τηνεπιλογή λάιτ τροφίμων,αντί των αντίστοιχων που είναι πλήρη σε λιπαρά και «κολυμπούν» στη ζάχαρη,με την προσήλωση στο σπιτικό φαγητό ακόμη κι αν αυτό ειναι τηγανιτές πατάτες και μπέργκερ,αλλά και με απλές καθημερινές κινήσεις όπως ειναι το περπάτημα έως το αυτοκίνητο μπορεί κανείς να γλιτώσει εκατοντάδες θερμίδες σε καθημερινή βάση!
Το αποτέλεσμα; Μέσα σε έναν μήνα, η ζυγαριά θα πάψει να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, αφού θα κλείνει και πάλι το αγαπημένο τζιν που «θάφτηκε» στην ντουλάπα μετά τις γιορτές.

Μόνο που κρίνεται αναγκαίο να δράσει κανείς άμεσα, καθώς τα κιλά που αποκτήθηκαν γρήγορα χάνονται γρήγορα. Αντίθετα, όσο περνά ο καιρός τόσο πιο δύσκολο είναι να τα διώξει από πάνω του, ενώ συνήθως προστίθενται κι άλλα. Έτσι, το να αρχίσει κανείς δίαιτα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, αφού ο δρόμος για να φτάσει στο επιθυμητό βάρος φαίνεται μακρύς.

Άλλωστε, η δίαιτα στηρίζεται σε απλά μαθηματικά: η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνει ο οργανισμός είναι λιγότερες από αυτές που καίει. 


Αντίστοιχα, για να διατηρήσει κάποιος το επιθυμητό βάρος- το δυσκολότερο «στοίχημα» μετά την απώλεια των περιττών κιλών- δεν έχει παρά να φέρει σε απόλυτη ισορροπία τη ζυγαριά των διατροφικών «εσόδων» και των ενεργειακών «εξόδων».

Και μπορεί αρχικά να ακούγεται δύσκολο, οι διαιτολόγοι όμως υπογραμμίζουν πως το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός.

Άλλωστε, οι επιστήμονες γνωρίζουν σε γενικές γραμμές πόση ενέργεια χρειάζεται ο οργανισμός για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του υποχρεώσεις, προσφέροντάς μας ένα σημαντικό «εργαλείο» που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να... φρενάρει τη συσσώρευση λίπους και συνεπώς τη δημιουργία τοπικού πάχους. Όσο για την αναγκαιότητα της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να ακούγεται τετριμμένο και να φαίνεται αρχικά δύσκολο, οι γυμναστές όμως υπογραμμίζουν πως οι περισσότεροι έχουν πάρει με κακό μάτι τη γυμναστική. Υποστηρίζουν ωστόσο, πως η καλή παρέα και η τονωτική μουσική μπορούν να σηκώσουν από τον καναπέ και τους πλέον πολέμιους της άσκησης. 


Αδυνάτισμα με σπιτική πίτσα
Για πόσο καιρό μπορεί να ακολουθήσει κανείς μια αυστηρή δίαιτα με μοναδικές επιλογές το ψητό κρέαςκαι τη σαλάτα;» Οι επιστήμονες παραδέχονται πως ο ουρανίσκος των ανθρώπων δεν αντέχει για πολύ τις άνοστες θυσίες που επιβάλλει η επιτακτική ανάγκη για απώλεια των «γιορτινών», περιττών κιλών. Επιμένουν ωστόσο, πως το σπιτικό junk food, είναι το ίδιο γευστικό και το κυριότερο με εκατοντάδες λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με αυτά που σερβίρουν τα φαστ φουντ.

«Τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας μαρτυρούν ότι οι υπέρβαροι/ παχύσαρκοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τέτοιες τακτικές. Όταν ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που αφορούν νέα τρόφιμα, ολοένα πιο ελκυστικά στο μάτι, στη μύτη και στον ουρανίσκο μας, πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι να ζητούμε από έναν άνθρωπό να ζήσει τρώγοντας για παράδειγμα, βραστό κοτόπουλο;», επισημαίνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Μαγειρεύοντας όμως κανείς μόνος στο σπίτι ακόμη και «παχυντικά» πιάτα, όπως είναι για παράδειγμα οι τηγανιτές πατάτες, τότε μπορεί να γλιτώσει πολλές έξτρα θερμίδες. Η απόδειξη; Η θερμιδική ενέργεια ενός κομματιού έτοιμης πίτσας αγγίζει τις 500 θερμίδες, ενώ της σπιτικής μόλις 300!

«Και οι δικαιολογίες του τύπου “δεν μπορώ να περιμένω μια ώρα έως ότου να ετοιμαστεί” δεν ισχύουν στην πράξη, αφού για την προετοιμασία της χρειάζονται περίπου 10 λεπτά, ενώ έως ότου να κάνει κανείς το βραδινό του μπάνιο έχει ψηθεί», προσθέτει ο κ. Παπαλαζάρου.

Τα παραδείγματα όμως δεν σταματούν εδώ: Το σύνολο των προσλαμβανομένων θερμίδων από ένα σπιτικό μπέργκερ συνοδευόμενο από τηγανιτές πατάτες και ένα αναψυκτικό λάιτ είναι 682, δηλαδή 450 λιγότερες από αυτές που μας προσφέρουν τα ίδια τρόφιμα, αγορασμένα όμως από κάποιο ταχυφαγείο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες έχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους από τις χοντροκομμένες (15% έναντι 8%) και αν μάλιστα μετά το τηγάνισμα τις στραγγίξουμε σε διηθητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας) το λίπος πέφτει περίπου στο 5%.

Οι μειωμένες θερμίδες που προσλαμβάνει ο οργανισμός από το σπιτικό φαγητό, δεν είναι το μόνο κέρδος. «Η περιεκτικότητα των “σπιτικών” σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά, τα οποία πολυάριθμες μελέτες κατατάσσουν μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση χρονίων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά, είναι σημαντικά μικρότερη συγκρινόμενη με αυτήν των αγορασμένων. Δεδομένα πρόσφατης κλινικής δοκιμής δείχνουν πως όταν το 7% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας από κορεσμένα λιπαρά αντικατασταθεί από μονοακόρεστα για περίοδο 7 εβδομάδων οδηγεί σε μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και σε αύξηση της καλής χοληστερόλης (ΗDL) στο αίμα», λέει ο κ. Παπαλαζάρου, προσθέτοντας ότι τα χαμηλής ποιότητας σπορέλαια για το τηγάνισμα είναι εκείνα που κυρίως ευθύνονται για την ποιοτική υποβάθμιση των αγορασμένων φαστ φουντ.

Μαγειρέψτε...

... ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΤΟΙΜΟ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 160 ....
ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 160 ....
ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΙΤΣΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΑΠΕΞΩ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 300
ΚΕΡΔΟΣ: 620 θερμίδες

Χαλαρή δίαιτα χωρίς στερήσεις
Oι χριστουγεννιάτικες διατροφικές ατασθαλίες είναι συνήθως αναγκαίο κακό, αφού δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί τις προσκλήσεις για φαγητό από την οικογένεια και τους φίλους.

Όμως η ποικιλία που χαρακτηρίζει τα γιορτινά μενού, σε συνδυασμό με την πληθώρα γλυκών, έχει ως αποτέλεσμα τα Θεοφάνια να μας βρίσκουν με περιττά κιλά!

Ο πανικός που οδηγεί στην απόλυτη... πείνα δεν αποτελεί τη λύση, σύμφωνα με τους διαιτολόγους-διατροφολόγους. Αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται είναι να κοπούν «μαχαίρι» οι Χριστουγεννιάτικες παρασπονδίες, να εξαφανιστούν από τις πιατέλες τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες και, το βασικότερο, να μάθει να ξεγελάει κανείς την πείνα του με τροφές που έχουν λιγότερες θερμίδες.

Έτσι, εάν μειώσει κανείς την πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή του κατά 500 την ημέρα, τότε σε μία εβδομάδα η ένδειξη της ζυγαριάς θα είναι κατά μισό κιλό μειωμένη! Άλλωστε, αυτός είναι και ο χρυσός κανόνας της δίαιτας: να τρώει κανείς λιγότερο απ΄ όσο χρειάζεται ο οργανισμός του, δημιουργώντας έτσι ενεργειακό έλλειμμα. Σημειώνεται πως οι άντρες συντηρούνται με 2.200 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες με 1.800 θερμίδες.

Πώς; «Αλλάζοντας κανείς στο ελάχιστο το καθημερινό του διαιτολόγιο, αντικαθιστώντας τα συμβατικά προϊόντα με τα αντίστοιχα λάιτ», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Παραδείγματος χάριν εάν το αναψυκτικό είναι για κάποιον μια... αμαρτία την οποία δεν μπορεί να κόψει με τίποτα, δεν έχει παρά να το αντικαταστήσει με ένα αντίστοιχο αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο, και χωρίς καν να το καταλάβει, θα διώξει από τη ζωή του 139 θερμίδες.

Εάν πάλι η πρωινή τυρόπιτα αντικατασταθεί με ένα «αθώο» τοστ (με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα, τυρί λάιτ και χωρίς βούτυρο) τότε γλιτώνει 271 θερμίδες χωρίς να μείνει νηστικός.

Τα «τρικ» ωστόσο που προτείνουν οι ειδικοί δεν σταματούν εδώ: «κατά τις γιορτινές ημέρες οι άνθρωποι χάνουν το μέτρο, γεμίζοντας - και συχνά ξαναγεμίζοντας- τα πιάτα τους. Έπειτα απ΄ αυτήν την κραιπάλη, εάν κάποιος μειώσει τη μερίδα του κατά το ήμισυ, τότε αμέσως θα μειώσει κατά 50% τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Για να αποφύγει τη θέα του μισοάδειου πιάτου μπορεί να καλύψει το κενό με σαλάτα που είναι «αθώα» σε ό,τι αφορά τη θερμιδική της ενέργεια, ενώ παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή μεταλλικών και αντιοξειδωτικών ουσιών».

Η κατανάλωση νερού επίσης συμβάλλει στο να νιώθει κανείς ότι έχει γεμάτο στομάχι και βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Προσοχή όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το νερό δεν έχει τις «μαγικές» ιδιότητες που κάποιοι του έχουν προσδώσει- δηλαδή δεν αδυνατίζει και κυρίως δεν βοηθά στην απώλεια λιπώδους ιστού.
Προτιμήστε...

... ΤΥΡΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 180 (στα 100 γραμμάρια)

.... ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ Ή ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 100 (στα 200 γραμμάρια)

... ΛΑΪΤ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 139 (το ποτήρι)

... ΕΛΑΦΡΥ ΓΑΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 60 (το ποτήρι)

.... ΣΚΕΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΦΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ
Θερμίδες που αποφεύγονται: 80 -160 (ανάλογα με την ποσότητα, τον τύπο γάλακτος και τη ζάχαρη)
ΚΕΡΔΟΣ: 479-639 θερμίδες 
Άσκηση με κίνηση στο γραφείο και την πόλη
Η δουλειά στο γραφείο, οι εκκρεμότητες που άφησαν οι γιορτές, οι ατελείωτες ώρες για τις υποχρεώσεις που ποτέ δεν... τελειώνουν, αφήνουν τους περισσότερους χωρίς ελεύθερο χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να ακολουθήσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Οι ειδικοί ωστόσο επιμένουν πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που είναι ανώδυνες και - το σημαντικότερο- δεν απαιτούν χρόνο! Οι γυμναστές και οι διαιτολόγοι άλλωστε δεν παραλείπουν να τονίσουν πως ο οργανισμός είναι μια μηχανή που στηρίζεται σε απλά μαθηματικά. Η κατανόηση του ενεργειακού ισοζυγίου είναι ο πυρήνας της δίαιτας. Έτσι, από τη μια έχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές και τα υγρά που καταναλώνουμε (ενεργειακή πρόσληψη) και από την άλλη τις θερμίδες που «καίει» ο οργανισμός, τόσο για τις βασικές λειτουργίες του όσο και για τις φυσικές δραστηριότητες που εκτελεί (ενεργειακή κατανάλωση).

Όταν η ενεργειακή πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από την ενεργειακή κατανάλωση, τότε το σώμα μεταφέρει την επιπλέον ενέργεια στις λιπαποθήκες και σταδιακά το σώμα παχαίνει. Όταν όμως συμβαίνει το αντίθετο, τότε ο οργανισμός «καίει» το αποθεματικό λίπους!

Συνεπώς, η φυσική δραστηριότητα έχει εξίσου σημαντικό ρόλο με τη δίαιτα, αφού με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερο ενεργειακό έλλειμμα. Γι΄ αυτό οι επιστήμονες, παρότι λένε πως ο περιορισμός του φαγητού είναι ισχυρότερο διαιτητικό όπλο συγκριτικά με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τονίζουν πως ο συνδυασμός των δύο αποτελεί την αποτελεσματικότερη δίαιτα!

Οι διαιτολόγοι όμως παραδέχονται πως μετά δυσκολίας πείθουν εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος- ακόμη και τα λίγα κιλά που παίρνει κάποιος κατά τη διάρκεια των εορτών- να αλλάξουν στάση ζωής και να γίνουν πιο δραστήριοι.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί έχουν επινοήσει εναλλακτικές λύσεις που είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμη και τις πιο κουραστικές ημέρες, όταν ο φόρτος εργασίας είναι υπερβολικός και οι καθημερινές υποχρεώσεις τρέχουν χωρίς σταματημό.

«Για παράδειγμα, τις ώρες που μιλάμε στο τηλέφωνο αν φροντίζουμε να περπατάμε, αντί να καθόμαστε στην καρέκλα, τότε δαπανούμε ενέργεια. Οι θερμίδες που “καίμε” με αυτή την ήπια φυσική δραστηριότητα δεν είναι πολλές. Ώρα με την ώρα όμως, οι θερμίδες που καίγονται με απλούς τρόπους αθροίζονται και στο τέλος της ημέρας το κέρδος είναι σημαντικό», συμπληρώνει ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως χρειάζονται μόνο 15΄ βαδίσματος για να «κάψει» κάποιος 80- 100 θερμίδες! Όσο μάλιστα ταχύτερο γίνεται το βάδισμα και όσο μεγαλύτερος ο διασκελισμός τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται. Ποια αφορμή μπορεί να βρει ένας σκληρά εργαζόμενος για λίγο περπάτημα; Μπορεί απλώς να παρκάρει το αυτοκίνητό του μακριά από το γραφείο... 
Άσκηση.... 
... ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Ανέβασμα σκαλοπατιών: 150- 270 θερμίδες ανά 15΄
Κατέβασμα σκαλοπατιών: 100- 110 θερμίδες ανά 15΄
... ΒΟΛΤΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
Κάνοντας διάλειμμα για ένα τέταρτο της ώρας από το γραφείο: 60 θερμίδες (για μια απόσταση 15΄)
... ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟ ΑΜΑΞΙ
Περπατώντας έως το γραφείο: 180 θερμίδες (για μια απόσταση 30΄)
... ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Μιλώντας όρθιοι και περπατώντας: 30- 50 θερμίδες
... ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΛΕΙ
Λέγοντας «όχι» στην άδεια θέση και μένοντας όρθιοι: 30-40 θερμίδες ανά 15΄
ΚΕΡΔΟΣ : 400-600 θερμίδες 

Απώλεια βάρους με σάλσα και χασαποσέρβικο
Mονότονες επαναλήψεις συγκεκριμένων κινήσεων: αυτό είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων όταν σκέφτονται τη γυμναστική. Οι γυμναστές πάλι δεν έχουν την ίδια άποψη, αφού επιμένουν πως δεν χρειάζεται κανείς να γραφτεί στο γυμναστήριο για να δει τον δείκτη της ζυγαριάς του να μετακινείται προς τα αριστερά...

Ο χορός- αγαπημένο χόμπι για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων- είναι το ίδιο αποτελεσματική άσκηση, αφού καταπολεμά το συσσωρευμένο σωματικό λίπος και καίει εκατοντάδες θερμίδες. Σύμφωνα με τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, ο χορός έχει την ίδια θετική δράση με όλες τις υπόλοιπες ασκήσεις μέτριας έντασης. Συνεπώς, 30 λεπτά χορού σε καθημερινή βάση είναι αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής κατά το ήμισυ.

Επιπλέον, Ιταλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν κανείς ακολουθεί πιστά ένα πρόγραμμα χορού- δηλαδή, τρεις φορές την εβδομάδα επί μία ώρα κάθε φορά- τότε το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την εξωτερική εμφάνιση είναι το ίδιο όπως εάν έκανε ποδήλατο με την ίδια συχνότητα.

«Ο χορός, ωστόσο, δεν φροντίζει μόνο τη γραμμή, αλλά και την ψυχική διάθεση όσων ασχολούνται εντατικά με αυτόν. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος τύπος σωματικής άσκησης δημιουργεί ψυχική ηρεμία και ισορροπία και παράλληλα ανεβάζει τη διάθεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσω του χορού και της μουσικής εκτονώνει κανείς την ένταση που αισθάνεται και επιπλέον, επειδή οι χορευτές έρχονται συχνά σε επαφή με άλλους ανθρώπους, βρίσκουν αφορμή για να επικοινωνήσουν, καλύπτοντας έτσι μία ακόμη βασική τους ψυχολογική ανάγκη», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών-ειδικός στην άσκηση για όλους, κ. Νικήτας Νικηταράς.

Άλλωστε, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του βρετανικού Πανεπιστημίου Ντέρμπι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενασχόληση με χορούς λάτιν, όπως είναι παραδείγματος χάριν η σάλσα, κάνουν τους μυς των ποδιών να δουλεύουν στο φουλ. Παράλληλα, η συγκεκριμένη μουσική είναι ένα όπλο κατά της κατάθλιψης, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στο αίμα, που είναι γνωστή και ως η «ορμόνη της ευτυχίας».

Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν τη προσοχή των πολιτών σχετικά με τους χώρους που επιλέγουν να χορέψουν, τονίζοντας πως όταν βγαίνουν έξω πρέπει να προτιμούν τα κλαμπ που δεν έχουν τόσο πολύ καπνό! «Έχει αποδειχτεί ότι ο οργανισμός των παθητικών καπνιστών επιβαρύνεται περισσότερο. Συνεπώς, το αναπνευστικό σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο όταν “γυμνάζεται” σε αποπνικτικούς από το καπνό των τσιγάρων χώρους», προσθέτει ο κ. Νικηταράς.

Χορέψτε... 

... ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΜΕ ΠΟΠ ΚΑΙ ΡΟΚ
Θερμίδες που καίγονται: 200- 500 την ώρα (ανάλογα με την ένταση)
...ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΑΛΣΑ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝ
Θερμίδες που καίγονται: 420 τουλάχιστον την ώρα
... ΜΠΡΕΪΚ- ΝΤΑΝΣ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
Θερμίδες που καίγονται: 250 την ώρα
... ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ
Θερμίδες που καίγονται: έως και 600 την ώρα
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΚΕΡΔΟΣ : 1.000-3.000 θερμίδες (εάν χορεύει κανείς πέντε ημέρες την εβδομάδα)
Γυμναστική χωρίς γυμναστήριο
Η έναρξη της νέας χρονιάς είναι μια καλή αφορμή για να ενταχθούν στο καθημερινό πρόγραμμα και νέες συνήθειες που θα βοηθήσουν στο να χάσει κανείς... νεράκι τα έξτρα κιλά που πήρε στις γιορτές, διατηρώντας τη φόρμα του. Μία ώρα την ημέρα γυμναστική αρκεί, για να φανούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης ακόμη και έπειτα από τις πρώτες δύο εβδομάδες! Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι γυμναστές, το κόστος των γυμναστηρίων έχει πάψει προ πολλού να είναι απαγορευτικό, αφού τα τελευταία χρόνια οι αλυσίδες γυμναστηρίων προσφέρουν δελεαστικά οικονομικά πακέτα: χαρακτηριστικό το παράδειγμα εξάμηνου συμβολαίου με μόλις 99 ευρώ.

Οι ειδικοί προτείνουν το γρήγορο περπάτημα, το τζόκινγκ ή το ποδήλατο που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και οδηγούν σταδιακά στην καύση του τοπικού πάχους. Όσοι πάλι δεν μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο για μετακινήσεις έως το γυμναστήριο αλλά ούτε και τα χρήματα, δεν έχουν παρά να γυμναστούν στο σπίτι. Το σχοινάκι αρκεί για να δαπανήσουν ενέργεια και άρα να κάψουν λίπος, αφού με μια ώρα γυμναστικής χάνονται 700 θερμίδες! Ωστόσο, το πόσο γρήγορα θα χάσει κανείς λίπος εξαρτάται και από τις θερμίδες που καταναλώνει ημερησίως. Άρα, ακολουθώντας κανείς τις «έξυπνες» συμβουλές των διαιτολόγων, μειώνοντας τη διατροφή του κατά 600 θερμίδες και αντίστοιχα αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα, τότε μπορεί να πετύχει ένα έλλειμμα 1.000 θερμίδων την ημέρα. Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας- όταν θα έρθει η ώρα να ελέγξει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του- θα δει τη ζυγαριά να τον δείχνει ένα κιλό μείον! «Οι αρχάριοι ωστόσο, θα πρέπει να είναι προσεχτικοί- εάν αθλούνται στο γυμναστήριο θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές των γυμναστών, ενώ όσοι γυμνάζονται μόνοι τους στο σπίτι θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τις δυνατότητες του σώματός τους. Τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της άσκησης απαιτείται να είναι τακτικά, τουλάχιστον στην αρχή. Παραδείγματος χάριν, το σχοινάκι χρειάζεται συγκεκριμένο τέμπο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ξεκουράζεται κανείς, αλλιώς μετά την άσκηση τα πόδια του- κυρίως η ποδοκνημική άρθρωση στο ύψος του αστραγάλου- θα υποφέρουν», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους, κ. Νικήτας Νικηταράς.

Και βέβαια, όπως τονίζουν οι γιατροί, δεν κάνουν όλα τα μηχανήματα γυμναστικής για όλους! Το ποδήλατο για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Παρ΄ όλα αυτά, αντενδείκνυται για ανθρώπους με ευαισθησία στα γόνατα και όσους υποφέρουν από πόνους στη μέση. 
Με μία ώρα...

.... ΑΕΡΟΜΠΙΚ (ΧΑΜΗΛΗΣ Ή ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ)
Θερμίδες που καίγονται: 360- 550* (ανάλογα με την ένταση)
... ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ (ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΒΑΔΗΝ Ή ΤΖΟΓΚΙΝΓΚ)
Θερμίδες που καίγονται: 250- 630 (ανάλογα με την ένταση)
... ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Θερμίδες που καίγονται: 550 περίπου
... ΣΧΟΙΝΑΚΙ
Θερμίδες που καίγονται: 700 περίπου
*οι θερμίδες έχουν υπολογιστεί για ανθρώπους που ζυγίζουν 70 κιλά
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΚΕΡΔΟΣ : 1.250-3.500 θερμίδες (εάν ασκείται κανείς πέντε ημέρες την εβδομάδα)

Χάστε θερμίδες παίζοντας με φίλους
H γυμναστική είναι ο ένας από τους δύο χειρότερους εχθρούς του λίπους. Όσο για τον δεύτερο δεν είναι άλλος από τη δίαιτα. Γι΄ αυτό γυμναστές και διατροφολόγοι συμφωνούν ότι όταν η σωματική άσκηση συνδυάζεται με σωστή διατροφή (χωρίς υπερβολικές στερήσεις), τότε τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Και όλα αυτά μπορεί να τα επιτύχει κανείς, απλά και μόνον παίζοντας με τους φίλους του μπάσκετ ή ποδόσφαιρο.

Οι ειδικοί άλλωστε δεν σταματούν να τονίζουν πως τα ομαδικά αθλήματα αποτελούν ιδανική λύση για να χάσει κανείς βάρος και να διατηρήσει το σώμα του σε φόρμα, διασκεδάζοντας παράλληλα.

Η επιστημονική εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί για τη λιποδιαλυτική δράση των ομαδικών αθλημάτων είναι απλή: Ενεργοποιούν την αερόβια παραγωγή ενέργειας, προσφέροντας πολλά οφέλη στον οργανισμό. «Αθλήματα όπως είναι το μπάσκετ και το βόλεϊ απαιτούν μεγάλη διάρκεια άσκησης αλλά μικρή σχετικά ένταση, γεγονός που τα κατατάσσει στην ομάδα φυσικής δραστηριότητας που στοχεύει κατευθείαν στο λίπος», υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Το μυστικό ωστόσο που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι θέλουν να διώξουν από πάνω τους το βάρος των περιττών κιλών, είναι ότι μετά τα πρώτα 20 λεπτά άσκησης ενεργοποιείται ο μηχανισμός που καίει το λίπος. Και ακριβώς επειδή τα ματς έχουν διάρκεια και ενδιαφέρον, αποτελούν κατάλληλη επιλογή για όσους βρίσκουν τον διάδρομο μοναχικό τρόπο άθλησης και μονότονο!

«Για να ξεκινήσουν οι καύσεις θα πρέπει πρώτα να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς αργά και σταθερά. Από εκεί και έπειτα ο οργανισμός θα αρχίσει να αντλεί ενέργεια από τα αποθέματα λίπους», προσθέτει ο κ. Γρηγοριάδης.

Επιπλέον, με την αερόβια άσκηση μπαίνουν σε εγρήγορση μεγάλες μυϊκές ομάδες, με αποτέλεσμα να γυμνάζεται το σύνολο του σώματος, ενώ η ταχύτερη καύση θερμίδων που επιτυγχάνεται παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων της κλινικής «Μayo», οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που ζυγίζουν 70 κιλά, φεύγουν από το γήπεδο κατά 600 θερμίδες περίπου ελαφρύτεροι, ενώ εκείνοι που ζυγίζουν 90 κιλά φεύγουν με 730 θερμίδες μείον.

Ακόμη και το βόλεϊ που δεν απαιτεί τόσο τρέξιμο όσο για παράδειγμα το μπάσκετ, «αφαιρεί» από το σώμα των παικτών τουλάχιστον 300 θερμίδες.
Αδυνατίστε παίζοντας... 
... ΜΠΑΣΚΕΤ
Θερμίδες που καίγονται: 584* την ώρα
... ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Θερμίδες που καίγονται: 600 την ώρα
... ΤΕΝΙΣ
Θερμίδες που καίγονται: 584 την ώρα
... ΒΟΛΕΙ
Θερμίδες που καίγονται: 300 την ώρα
οι θερμίδες έχουν υπολογιστεί για ανθρώπους που ζυγίζουν 70 κιλά
ΚΕΡΔΟΣ : 600-1.200 θερμίδες (όταν οι φίλοι συναντιούνται στο γήπεδο δύο φορές την εβδομάδα