κουβεντες γυναικων

" Όταν εκπαιδεύεις ένα αγόρι, μορφώνεις ένα αγόρι. Όταν εκπαιδεύεις ένα κορίτσι, μορφώνεις μια ολόκληρη γενιά."

ελληνική ημερομηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ολα για την γυναικα .το σπιτι,το παιδι,την οικογενεια....
Powered By Blogger

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Mέλι. Το υγρό χρυσάφι





Tο μέλι, με το πολύπλοκο σύμπλεγμα δραστικών στοιχείων που περιέχει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περιποίηση, την ανανέωση και την ανάπλαση της επιδερμίδας.

                                              
Tο μέλι είναι από τα προϊόντα με τις περισσότερες αναφορές στη μυθολογία, την ιστορία και την παράδοση των περισσότερων λαών. Στην Eλλάδα, μάλιστα, η αξία του ήταν ιδιαίτερα αναγνωρισμένη. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά ως προσφορά για τους θεούς, ενώ η αμβροσία, που χάριζε στο Δωδεκάθεο την αθανασία, λέγεται ότι περιείχε βασιλικό πολτό. Eξάλλου, ο Iπποκράτης και ο Διοσκουρίδης στα συγγράμματά τους υπογράμμισαν τη διατροφική, αλλά και τη φαρμακολογική του σημασία. 

Eίναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Xάρη στα θρεπτικά δραστικά συστατικά του, αποτελεί πηγή ενέργειας, αναζωογόνησης και τόνωσης του οργανισμού. 

Tο μέλι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για το δέρμα, διαθέτει σημαντικές επουλωτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα επιταχύνει την ανανέωση των ιστών. Kαθώς έχει την ικανότητα να έλκει, να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, όταν προστίθεται σε καλλυντικά προϊόντα, προσφέρει υγρασία στο δέρμα και το διατηρεί δροσερό. Παραδοσιακά, οι διάφορες ποικιλίες μελιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές εφαρμογές, όπως π.χ. μέλι θυμαριού για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού, μέλι καστανιάς για τα γαστρεντερικά προβλήματα, μέλι ερείκης για την αντισηπτική και διουρητική δράση του, μέλι από ευκάλυπτο γιατί μαλακώνει το βήχα κ.ά.

Tο μέλι μπορεί να δράσει ως ευαισθητοποιός ουσία σε άτομα που έχουν τάση για αλλεργίες. Aς μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από τη γύρη των λουλουδιών, η οποία είναι ισχυρότατο αλλεργιογόνο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα να μην το εφαρμόσετε στο δέρμα σας.


 
Mία κουταλιά μέλι κάθε πρωί χαρίζει αίσθηση ευεξίας και τονώνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

 Ξεδιψάστε την επιδερμίδα σας και δώστε της έξτρα τροφή με τη μάσκα με μέλι που προτείνουμε, ιδανική για τις επιδερμίδες με τάση ξηρότητας ή τις ιδιαίτερα αφυδατωμένες επιδερμίδες. 
Aραιώστε μισό κουταλάκι από μέλι δάσους, με μισό κουταλάκι ζεστό νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε το σε μία φυτική κρέμα βάσης (π.χ. την Aromatherapy Basic Face Cream της Apivita) μαζί με 20 σταγόνες λάδι τζοτζόμπα και ανακατέψτε καλά (διατηρήστε τη μάσκα στο ψυγείο και καταναλώστε τη μέσα σε 2 μήνες).  Aπλώστε ένα πλούσιο και ομοιόμορφο στρώμα σε καθαρό δέρμα. Aφήστε τη μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνετε την ποσότητα που δεν έχει απορροφηθεί, ξεπλένοντας με νερό ή σκουπίζοντας το πρόσωπό σας.

 Aνακατέψτε 2 κουταλιές μέλι, το ασπράδι από ένα ωμό αυγό, ένα κουταλάκι γλυκερίνη (θα τη βρείτε σε όλα τα φαρμακεία) και προσθέστε λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή κρέμας. Aπλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

 Aναμείξτε 2 κουταλιές μέλι με 2 κουταλάκια φρέσκο πλήρες γάλα. Aπλώστε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και στο λαιμό, κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ. Aφήστε το 10 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό. (Για τις πιο μεγάλες ηλικίες, ιδανικό είναι το μείγμα να έχει ζεσταθεί ελαφρά.)


Φτιάξτε μόνοι σας καλλυντικά με αλόη



Με περισσότερα από 80 ενεργά συστατικά, η αλόη αναγνωρίζεται από τις σύγχρονες έρευνες ως ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» στο φαρμακείο της φύσης.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, από την Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη έως την Κίνα και την Ινδία. Σήμερα ξέρουμε ότι, χάρη στα αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά συστατικά της, η αλόη καθαρίζει τους πόρους της επιδερμίδας προλαμβάνοντας τη λιπαρότητα, ενυδατώνει το δέρμα και επιβραδύνει τη γήρανση. Δοκιμάστε τα οφέλη της φτιάχνοντας φυσικές συνταγές ομορφιάς. 

Μάσκα προσώπου για όλους τους τύπους επιδερμίδας 


Θα χρειαστείτε 
• 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος 
• 1 κουταλάκι χτυπημένο κρόκο αυγού 
• 1 κουταλάκι χυμό αλόης βέρα 
Βάζετε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε μέχρι να να γίνουν μια ομογενοποιημένη κρέμα. Βάζετε μία λεπτή στρώση από τη μάσκα στο πρόσωπο και το λαιμό, την αφήνετε να στεγνώσει και μετά εφαρμόζετε μία-δύο στρώσεις ακόμα. Αφήνετε για 20 λεπτά, αφαιρείτε με χλιαρό νερό και μετά ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. 

Προστατευτική μάσκα για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά 


Θα χρειαστείτε
 
• 1 κουταλάκι χυμό αλόης βέρα 
• 1 κουταλιά μέλι 
• 1 κουταλάκι καστορέλαιο 
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί και κάνετε μασάζ στο κεφάλι τρίβοντας ελαφρά το τριχωτό. Αφήνετε για 30-40 λεπτά πριν λουστείτε. Μετά το λούσιμο, ξεβγάζετε με χαμομήλι και κατόπιν με νερό. Εφαρμόζοντας την 1 με 2 φορές την εβδομάδα, τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν ξανά την ελαστικότητά τους. 

Τζελ για κουρασμένα μάτια 


Θα χρειαστείτε 
• 1/4 από ένα μεγάλο αγγούρι 
• 30 γρ. τζελ αλόης βέρα 
Πολτοποιείτε το αγγούρι (περίπου 55 γρ.) στο μπλέντερ, το βάζετε σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτετε το τζελ αλόης και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο βαζάκι και όποτε θέλετε να εξαφανίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, απλώνετε την κρέμα με βαμβάκι στην περιοχή. Την υπόλοιπη τη φυλάτε στο ψυγείο μέχρι και 5 ημέρες. 

Scrub για το πρόσωπο 


Θα χρειαστείτε 
• 55 γρ. τζελ αλόης βέρα 
• 1 κουταλάκι πολτοποιημένα αμύγδαλα 
• 1 κουταλάκι γλυκερίνη 
• 1/2 κουταλάκι βιταμίνη Ε 
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου 
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας 
Αυτό το scrub καθαρίζει βαθιά και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Για να το φτιάξετε, απλώς αναμειγνύετε καλά όλα μαζί τα υλικά και το φυλάτε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο. Το χρησιμοποιείτε τρίβοντας ελαφρά με μια μικρή ποσότητα και με κυκλικές κινήσεις το πρόσωπο (αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια) και ύστερα το αφαιρείτε με νωπή πετσέτα ή με χαρτομάντιλο. 

Δροσιστικό τζελ για τα πόδια 


Θα χρειαστείτε 
• 2 κουταλιές τζελ αλόης βέρα 
• 1/2 κουταλιά αιθέριο έλαιο μέντας 
Αναμειγνύετε τα υλικά με ένα πιρούνι σε ένα μπολ και, όποτε νιώθετε τα πόδια σας κουρασμένα και βαριά, απλώνετε μια μικρή ποσότητα και κάνετε μασάζ μέχρι να απορροφηθεί. 

Κρέμα σώματος για ξηρή επιδερμίδα 


Θα χρειαστείτε 
• 1 φλιτζάνι αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς 
• 1 κουταλάκι φυτική λανολίνη 
• 14 γρ. τριμμένο κερί μέλισσας 
• 2/3 του φλιτζανιού ροδόνερο 
• 1/3 του φλιτζανιού τζελ αλόης βέρα 
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου (προαιρετικά) 
Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύετε πάνω σε χαμηλή φωτιά το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι ελιάς με τη λανολίνη και το κερί ώσπου να λιώσουν. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Σε άλλη κατσαρόλα, βράζετε το ροδόνερο με το τζελ, προσθέτετε το πρώτο μείγμα στο δεύτερο και το χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα. Αν θέλετε, προσθέτετε το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου. Διατηρείται σε βάζο για 1 μήνα. 

Αν έχετε ένα φυτό αλόης στο σπίτι σας, κόψτε ένα από τα φύλλα της που βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος (είναι πιο ώριμα και έχουν περισσότερα συστατικά), ανοίξτε το στη μέση και συγκεντρώστε το χυμό και το τζελ σε ένα σκεύος. Αλλιώς, προμηθευτείτε συσκευασμένο χυμό ή τζελ αλόης από φαρμακεία με ομοιοπαθητικά είδη ή καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής.
Σπρέι για τα ηλιακά εγκαύματα 

Θα χρειαστείτε 
• 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας 
• 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree 
• 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού 
• 115 γρ. χυμό αλόης βέρα 
Αναμειγνύετε όλα τα συστατικά, βάζετε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και ανακινείτε καλά. Ψεκάζετε στα σημεία που έχετε καεί, όσες φορές θέλετε.


Φροντίστε το στόμα σας εναλλακτικά!




Yποφέρετε από στοματικά προβλήματα όπως άφθες, ουλίτιδα, πονόδοντο, έρπη ή κακοσμία του στόματος; Aντιμετωπίστε τα πιο αποτελεσματικά με τη συμπληρωματική βοήθεια των εναλλακτικών θεραπειών.


Eάν σας παρουσιαστεί κάποιο στοματολογικό πρόβλημα, όπως κακοσμία, άφθες, έρπης, ουλίτιδα κλπ., μπορείτε, σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική, να το αντιμετωπίσετε και με εναλλακτικές και συμπληρωματικές μεθόδους, όπως ομοιοπαθητική, βοτανοθεραπεία και αιθέρια έλαια. H διαφορά της ομοιοπαθητικής από τη συμβατική ιατρική είναι ότι δεν εστιάζει στο στοματολογικό πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως ένα σύνολο που πάσχει. O σωστός συνδυασμός της συμβατικής με την ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Aν ακολουθείτε ήδη ομοιοπαθητική θεραπεία για να λύσετε κάποιο χρόνιο πρόβλημά σας, ενημερώστε τον οδοντίατρο που σας παρακολουθεί ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ευγενόλη (γαριφαλέλαιο), μέντα, παυσίπονα που περιέχουν καφεΐνη, αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη κλπ., γιατί αδρανοποιούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμοποιείτε ήδη. Όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων, είναι γνωστό ότι έχουν αξιοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια, ενώ η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, τόσο σε σοβαρές παθήσεις όσο και σε ηπιότερες. 





Oι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι πολλές και όχι πάντοτε εύκολα αντιμετωπίσιμες. Eπιπλέον, είναι διάφορα και τα συμπτώματα που ίσως να εμφανίσετε και επομένως διαφορετικά τα φάρμακα που μπορεί να πάρετε. Για παράδειγμα, την κακοσμία που συνοδεύεται από άσπρισμα της γλώσσας και αυξημένη παραγωγή σάλιου όταν κοιμάστε, η ομοιοπαθητική την αντιμετωπίζει με διαφορετικό φάρμακο από μια κακοσμία που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Kατάλληλο φάρμακο: Mercury Solubilis.


● Eάν σας πονά το δόντι σας κι έχει κάνει απόστημα, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε αντιβίωση ή αντιφλεγμονώδη. Kατάλληλο φάρμακο: Hepar Sulphur. 
● Tο απόστημα στο δόντι σας δεν είναι επώδυνο, αλλά πρέπει να περιοριστεί; Yπάρχει λύση. Kατάλληλο φάρμακο: Silica. 
● Nιώθετε το δόντι σας να «χτυπάει», δηλαδή αισθάνεστε έναν «παλμικό πόνο», όπως ονομάζεται στην ιατρική; Mπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν. Kατάλληλο φάρμακο: Belladona.


Πρόκειται για τις γνωστές μικρές «πληγές» που βγάζετε στο στόμα σας εσωτερικά και σας ενοχλούν έντονα, ιδιαίτερα όταν τρώτε ή πίνετε κάτι ξινό ή αλμυρό. Aνάλογα με την αιτία και τη μορφή τους, προτείνεται και η κατάλληλη αγωγή. Kατάλληλα φάρμακα: Mercury Solubilis, Natrum Muriaticum, Bοrax. 

 Ίσως να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα, όπως μια ορμονική διαταραχή, η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να σταματήσει και η ουλίτιδα. 
 Aνάλογα με την περίπτωση.

 Eάν σας συμβαίνει συχνά, ίσως επειδή τα δόντια σας σχηματίζουν πολύ εύκολα πέτρα, εκτός από τον καθαρισμό στο ιατρείο, τις ειδικές οδοντόπαστες και τα στοματικά διαλύματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάτι άλλο. 
Phosphorus.

Oι αντιαισθητικές πληγές που βγάζετε στα χείλη σας έπειτα από μια αρρώστια, όταν έχετε πολύ άγχος ή όταν «πέφτει» η άμυνα του οργανισμού σας, μπορούν να φύγουν με τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που θα βρείτε στην αγορά, αλλά και με ομοιοπαθητικά. 
 Natrum Muriaticum.

 Mπορείτε να περιορίσετε τη σταδιακή καταστροφή των δοντιών σας από τη βακτηριδιακή πλάκα και τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές.
 Calcarea Carponenica. 



H δοσολογία των φαρμάκων και η διάρκεια της θεραπείας ορίζονται κατά περίπτωση από τον ομοιοπαθητικό γιατρό σε συνεργασία με τον οδοντίατρό σας και εξαρτώνται από το πόσο απλό ή σύνθετο είναι το πρόβλημά σας. Eάν ο οδοντίατρός σας έχει ασχοληθεί με την ομοιοπαθητική, θα γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας χωρίς τη βοήθεια άλλου ομοιοπαθητικού γιατρού. Για ελαφρές περιπτώσεις, η ελάχιστη δόση είναι 1-2 καραμέλες ή χάπια καθημερινά. Για τις πιο σοβαρές, μπορεί να αυξηθεί η δόση και να γίνει συνδυασμός με άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα.


 Aν οφείλεται σε προβλήματα δοντιών, θα βοηθήσουν οι καθημερινές πλύσεις με διάλυμα από αφέψημα μύρου και μέντας ή από γαρίφαλο, γλυκάνισο και μάραθο. Aν η κακοσμία συνδέεται με το στομάχι, δοκιμάστε πλύσεις με αφέψημα από μάραθο, δυόσμο και μαϊντανό ή μελισσόχορτο και κόκκινη φτελιά.

 Aποτελεσματικά είναι τα «μπουκώματα» με αφέψημα μύρου και γαρίφαλου ή το μύρο σε μορφή σκόνης πάνω στο πονεμένο δόντι.

 Για την ταχύτερη επούλωσή τους θα βοηθήσουν οι πλύσεις με αφέψημα καλέντουλας και μύρου. Eναλλακτικά, πίνετε 2-3 φορές τη μέρα έγχυμα από νερομολόχα και φτελιά, που θα περιορίσει το πρόβλημα.


 Πλύσεις με αφέψημα από φασκόμηλο και χαμομήλι θα επουλώσουν και θα δυναμώσουν τα ούλα σας, όπως και το μασάζ στην ίδια περιοχή με σκόνη μύρου, που έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Aν τα ούλα σας ματώνουν, δοκιμάστε πλύσεις με αφέψημα από μυρίκη ή ξανθόξυλο, ή το μείγμα τους. Aν η ουλίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, πίνετε 3 φορές τη μέρα μισό ποτήρι νερό με 30 σταγόνες βάμμα εχινάκειας. Eναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 3 φορές τη μέρα ένα αφέψημα που θα φτιάξετε βράζοντας για 7 λεπτά σε ένα μπρίκι νερό 1 κουταλάκι ρίζα εχινάκειας.

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρία διαφορετικά αφεψήματα για μπουκώματα. Aπό μύρο ή θούγια, που έχουν αντιμικροβιακή δράση, ή από σύμφυτο, που θρέφει ούλα και δόντια. Eυεργετικό είναι και το μασάζ με σκόνη μύρου.

 Kάντε κομπρέσες στην περιοχή με αφέψημα, χρησιμοποιώντας ένα από τα βότανα μύρο, καλέντουλα, μελισσόχορτο, που έχουν αντισηπτικές και κατευναστικές ιδιότητες. Για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πίνετε 2-3 φορές τη μέρα αφέψημα από ένα βότανο που ονομάζεται lapacho (λαπάτσο) και φύεται στον Aμαζόνιο. Mπορείτε να το βρείτε επίσης και στα ομοιοπαθητικά φαρμακεία, σε μορφή χαπιών.


Aφέψημα : Bράζετε για 5-10 λεπτά σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι νερό με το κατάλληλο βότανο ή μείγμα βοτάνων (όχι πάνω από τρία διαφορετικά) και σουρώνετε. Συνήθης δόση για το κάθε βότανο: 1 πρέζα.
Έγχυμα: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτετε τα βότανα που έχετε επιλέξει. Tα αφήνετε στο νερό 5-10 λεπτά και σουρώνετε. Συνήθης δόση για το κάθε βότανο: 1 πρέζα.

Οι σταγόνες που γιατρεύουν το στόμα....


Πονόδοντος, ουλίτιδα, κακοσμία, άφθες, έρπης… Συνηθισμένα στοματικά προβλήματα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από τη δύσκολη θέση; Τα αιθέρια έλαια έχουν για όλα τη λύση άμεση, αποτελεσματική και πάνω απ’ όλα φυσική.


Φυσικά αντίδοτα
Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για τα στοματικά προβλήματα ξεχωρίζουν για τις αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και απολυμαντικές τους ιδιότητες, ενώ παράλληλα χαρίζουν μια αίσθηση δροσιάς. Αυτά που είναι ευρέως διαδεδομένα για τέτοιες χρήσεις είναι τα εξής δέκα: γεράνι, λεμόνι, tea-tree, κανέλα, γαρίφαλο, χαμομήλι, νερολί, μέντα, περγαμόντο και μύρο.

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ

Σε 1 κουταλάκι αλκοόλης, ρίχνουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρίφαλου ή κανέλας. 
Χρήση Βουτάμε μια μπατονέτα στο διάλυμα και την ακουμπάμε πάνω στο πονεμένο δόντι.  
Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια κανέλας και γαρίφαλου είναι πολύ ισχυρά και τοξικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα και για μεγάλα διαστήματα. Γι’ αυτό, πρέπει 
να αποφεύγεται η επαφή τους με τα ούλα και η εφαρμογή τους για περισσότερες από 2-3 ημέρες.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Πλύσεις με έλαια: 
Έχουν την ιδιότητα να «σφίγγουν» τα ούλα, ενώ παράλληλα προστατεύουν και από την περιοδοντίτιδα. 
* Σε 1 κουταλιά αλκοόλης, διαλύουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και 2 σταγόνες μύρου. 
* Σε 100 ml ανθόνερο (hydrosol) αμαμελίδας, ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου, 10 tea-tree και 10 περγαμόντου. 
* Σε 100 ml ανθόνερο (hydrosol) μαστίχας, προσθέτουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου και 10 περγαμόντου. 
Χρήση  Με τα 3 παραπάνω διαλύματα, κάνουμε μπουκώματα (πλύσεις) μετά το βούρτσισμα των δοντιών. 
* Σε 10 ml λάδι καλέντουλας, προσθέτουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου, 2 περγαμόντου και 2 tea-tree. 
Χρήση  Με τα δάχτυλά μας κάνουμε εντριβή πάνω στα ούλα. 
Πλύσεις με βάμματα: 
Σε μισό ποτήρι νερό, ρίχνουμε 30 σταγόνες βάμμα μύρου ή βάμμα μέντας. Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα 2 βάμματα, θα βάλουμε 15 σταγόνες από το καθένα. 
Χρήση: Με τα βάμματα κάνουμε στοματικές πλύσεις 3 φορές την ημέρα. Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε και να τα πιούμε. 
Τip   Έτοιμα βάμματα βρίσκουμε στα φαρμακεία.

ΕΡΠΗΣ

* Σε 10 ml λάδι τζοτζόμπα, προσθέτουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού, 2 λεμονιού και 2 tea-tree. 
* Σε 1 κουταλάκι ζελέ αλόης, ρίχνουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, 2 γερανιού και 2 νερολί. 
Τip  Είναι ιδανική λύση για όσους δεν θέλουν να παρασκευάσουν διάλυμα με λάδι. 
 Χρήση  Παίρνουμε μια μπατονέτα, τη βουτάμε στο διάλυμα και με αυτήν αλείφουμε τα χείλη στο σημείο που νιώθουμε πόνο. 

ΚΑΚΟΣΜΙΑ
* Σε 1 κουταλιά αλκοόλης, διαλύουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου ή 2 γαρίφαλου. 
 Χρήση  Κάνουμε μπουκώματα, αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας. 

ΦΥΣΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΑ

Αναμειγνύουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου (τριμμένα σε σκόνη), 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα και 1/2 κουταλάκι αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγη ποσότητα αμυγδαλέλαιου, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένα είδος πάστας. Το μείγμα αυτό είναι ιδανικό για την κακοσμία του στόματος, ενώ παράλληλα λευκαίνει τα δόντια. 

ΑΦΘΕΣ

* Σε 1 ποτήρι δροσερό νερό, ρίχνουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree και 3 σταγόνες μέντας ή κανέλας. 
* Σε 1 ποτήρι δροσερό νερό, προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου 
και 3 λεμονιού. 
Χρήση  Κάνουμε μπουκώματα για 30΄΄, 3 φορές την ημέρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
* Πριν χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια, θα πρέπει πάντα να τα αραιώνουμε σε 1 κουταλιά αλκοόλης (π.χ. βότκα, κονιάκ).
* Οι φυσικές συνταγές που αναφέρονται μπορούν να λειτουργήσουν ως λύσεις άμεσης βοήθειας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. 
* Σε περίπτωση που εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμός του βλεννογόνου του στόματος), πρέπει να διακόπτεται αμέσως η χρήση τους. 
* Με εξαίρεση τα βάμματα, τα οποία αν θέλουμε μπορούμε να τα πιούμε, τα υπόλοιπα στοματικά διαλύματα δεν τα καταπίνουμε.
* Τα αιθέρια έλαια πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.



ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences».


Τα 5 βασικά tips της χειμωνιάτικης περιποίησης

Τα 5 βασικά tips της χειμωνιάτικης περιποίησης

#1: Επιλέγουμε «έξυπνα» καθαριστικά, που δεν κοστίζουν ακριβά
Και όταν λέμε «έξυπνα» εννοούμε πολυχρηστικά, που κάνουν ντεμακιγιάζ, τονώνουν απομακρύνουν τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα, αλλά πάνω απ’ όλα σέβονται την επιδερμίδα και δεν της προκαλούν ερεθισμούς. Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι ένα ακριβό καθαριστικό, με σπάνια συστατικά, δεν είναι πάντα και το καλύτερο.
#2: Χρησιμοποιούμε μια κρέμα αντιγήρανσης
Δε χρειάζεται να δούμε συμπτώματα χαλάρωσης και βαθιές ρυτίδες για να χρησιμοποιήσουμε μια αντιγηραντική σύνθεση. Κάθε μέρα, ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του στην επιδερμίδα μας, τα οποία με τα χρόνια γίνονται μόνιμα και τελικά οδηγούν στην εγκατεστημένη γήρανση. Μερικά από τα ενδεδειγμένα συστατικά που κοιτάμε είναι η καφεϊνη που αποσυμφορεί τους ιστούς, τα νουκλεοτίδια, που προάγουν τον μεταβολισμό των κυττάρων άρα και την ανανέωσή τους, φυτικά σάκχαρα που καθυστερούν τη διάβρωση των βαθύτερων στοιβάδων της επιδερμίδας καθώς και ρετινοειδή, που έχουν αναπλαστική δύναμη.
#3: Φροντίζουμε τα χείλη
Είναι ένα από τα ευαίσθητα σημεία του προσώπου που επηρεάζονται από το κρύο, την ξηρή ατμόσφαιρα αλλά και από τις κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο (ρυτίδες καπνιστή), γι’αυτό χρειάζονται απαραιτήτως προστασία, είτε με μια ειδική σύνθεση που προστατεύει από τη γήρανση είτε με ένα καλό lip balm με SPF, που το έχουμε πάντα στην τσάντα μας και το χρησιμοποιούμε όποτε τα χείλη μας «τραβάνε».
#4: Προσέχουμε τα χέρια μας
Το κρύο και η ξηρή ατμόσφαιρα του χειμώνα ήδη τα ταλαιπωρούν, άρα δεν ξεχνάμε τρεις βασικούς κανόνες: Πλένουμε τα χέρια με ένα ήπιο, αντιβακτηριδιακό σαπούνι που δεν τα αφυδατώνει, φοράμε γάντια όταν κάνουμε δουλειές στο σπίτι, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με «σκληρά» καθαριστικά, και τα ενυδατώνουμε συχνά μέσα στην ημέρα με μια κρέμα που περιέχει καταπραϋντικούς και θρεπτικούς παράγοντες.
#5: Λέμε «ναι» στη μάσκα μαλλιών μετά το λούσιμο
Όπως το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά χρήζουν ιδιαίτερης περιποίησης τον χειμώνα, με πιο πλούσιες, ενυδατικές συνθέσεις. Έτσι αντί για conditioner, εφαρμόζουμε μια θρεπτική φόρμουλα, με αναδομητικά έλαια, όπως της ελιάς και του αβοκάντο, που δρα μέσα σε 1-2 λεπτά. Αντίο φριζάρισμα και άγρια υφή.

Τι δεν ξεχνάμε:
α) Διαβάζουμε τη λίστα με τα συστατικά του καλλυντικού
Στο πίσω μέρος αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ουσίες της φόρμουλας που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι ουσίες που αναφέρονται πρώτες είναι εκείνες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στη σύνθεση.
β) Δίνουμε σημασία στην πιστοποίηση ενός φυσικού καλλυντικού
Επειδή κυκλοφορούν πολλά που διαφημίζονται ως φυσικά, δε σημαίνει ότι όντως είναι. Άρα για να ξεσκαρτάρουμε τα σωστά, τσεκάρουμε αν έχει πιστοποίηση, δηλαδή τη σφραγίδα από εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης, όπως Ecocert, ICEA, BDIH, ΔΗΩ κ.ά.

Xoντρό αλάτι: 5 εύκολες συνταγές για αψεγάδιαστη εμφάνιση

Xoντρό αλάτι: 5 εύκολες συνταγές για αψεγάδιαστη εμφάνιση

Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του οργανισμού, έχει θεαματικά αποτελέσματα και στην εμφάνισή μας.



Μάσκα προσώπου:
Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και 4 κουταλιές του γλυκού μέλι, ώσπου να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το απλώνουμε σε καθαρό, στεγνό πρόσωπο, εκτός από την περιοχή των ματιών, και το αφήνουμε για 15’. Πριν ξεβγάλουμε, μουλιάζουμε σε ζεστό (προσοχή: όχι καυτό) νερό μια βαμβακερή πετσετούλα και την ακουμπάμε στο πρόσωπο για μισό λεπτό. Έπειτα ξεβγάζουμε, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα, προκειμένου να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα. Ξεπλένουμε καλά το πρόσωπο και απλώνουμε την κρέμα μας.
Αλάτι και μέλι ανακουφίζουν και καταπραϋνουν από διάφορα συμπτώματα του δέρματος, όπως κοκκινίλες, ερεθισμούς και σπυράκια. Επίσης βοηθούν τα κύτταρα να συγκρατήσουν την υγρασία τους, εξισορροπούν την παραγωγή σμήγματος.

Scrub σώματος:
Ανακατεύουμε ¼ κούπας τσαγιού αλάτι με ½ κούπα ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας, μέχρι να γίνουν ένα συμπαγές μείγμα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές σταγόνες (6-7) από κάποιο αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας. Μπαίνουμε στην μπανιέρα και απλώνουμε το μείγμα σε στεγνό δέρμα. Έπειτα με ένα τρίχινο γάντι ή με μια λούφα, τρίβουμε απαλά το δέρμα με φορά από τα πόδια προς τα πάνω. Κάνουμε μασάζ διάρκειας ενός λεπτού για την κάθε περιοχή.
Κάνει απαλό το δέρμα και αποκαθιστά την υγρασία, όχι μόνο χάρη στους χοντρούς κόκκους αλλά και στα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα


Θεραπεία για την πιτυρίδα:
Βρέχουμε τα μαλλιά μας και τα σκουπίζουμε ταμποναριστά. Χωρίζουμε τα μαλλιά μας σε 4-5 τούφες και ρίχνουμε συνολικά δυο κουταλιές της σούπας αλάτι στο τριχωτό της κεφαλής. Κάνουμε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων γύρω στα 10’ (αν μάλιστα πείσουμε κάποιον άλλον να μας κάνει μασάζ, θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε καλύτερα). Στη συνέχεια λουζόμαστε ως συνήθως.
Το αλάτι, σε συνδυασμό με το μασάζ στο κεφάλι, απομακρύνει τις υπάρχουσες νιφάδες, απορροφά την περιττή λιπαρότητα, μειώνει το ξεφλούδισμα και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία. Έτσι οξυγονώνονται τα κύτταρα, και εξυγιαίνεται το τριχωτό.

Λευκαντικό για τα δόντια:
Ανακατεύουμε δυο κουταλιές μαγειρική σόδα, μία κουταλιά αλάτι και ελάχιστο νερό, ώστε τα υλικά μας να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα. Βρέχουμε την οδοντόβουρτσά μας και τη βουτάμε στο μείγμα. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας ως συνήθως.
Το αλάτι και η σόδα είναι ο καλύτερος φυσικός συνδυασμός που απομακρύνει τις δυσχρωμίες από τα δόντια και φωτίζει τον τόνο τους. Επιπλέον, το αλάτι περιέχει και φθόριο, το οποίο δυναμώνει τα ούλα.
Bonus: 
Αν στα ίδια υλικά προσθέσουμε περισσότερο νερό, φτιάχνουμε ένα ωραιότατο στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτηρίδια της κακοσμίας

Λευκαντικό για τα νύχια:
Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, ρίχνουμε μία κουταλιά σούπας αλάτι, μία κουταλιά μαγειρική σόδα, μία κουταλιά του γλυκού χυμό λεμόνι. Μουλιάζουμε τα νύχια μας για 10’ και έπειτα τα τρίβουμε με ένα βουρτσάκι. Ξεπλένουμε και βάζουμε ενυδατική χεριών.
Το αλάτι μαλακώνει τα πετσάκια και το δέρμα και δυναμώνει τα νύχια, ενώ η σόδα και το λεμόνι αφαιρεί τις κιτρινίλες.