κουβεντες γυναικων

" Όταν εκπαιδεύεις ένα αγόρι, μορφώνεις ένα αγόρι. Όταν εκπαιδεύεις ένα κορίτσι, μορφώνεις μια ολόκληρη γενιά."

ελληνική ημερομηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ολα για την γυναικα .το σπιτι,το παιδι,την οικογενεια....
Powered By Blogger

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Λίγα λεπτά στον ήλιο την ημέρα χαρίζουν χρόνια στη ζωή



Η ελλιπής έκθεση στον ήλιομπορεί να αποτελεί πλήγμα για την μακροζωία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, πλην των καρδιολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αιτία γι’ αυτό είναι η ανεπαρκής παραγωγή της βιταμίνης D, την οποία δημιουργεί το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Επομένως για να έχουμε καλή υγεία, πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο λίγα λεπτά κάθε μέρα, λένε οι ερευνητές. Όσοι δεν θέλουν, θα πρέπει να τρώνε καθημερινά τρόφιμα πλούσια (ή εμπλουτισμένα) στη βιταμίνη ή να παίρνουν ένα διατροφικό συμπλήρωμα, ιδίως τον χειμώνα, προσθέτουν.
Η σχετική μελέτη άρχισε το 1976, με τη συμμετοχή 95.766 εθελοντών από τη Δανία, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα έδιναν αίμα και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.
Έως το 2013, 10.349 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους.
Αναλύοντας οι ερευνητές τα ευρήματα των εξετάσεων και τα άλλα στοιχεία της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι από τους εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, διέτρεχαν κατά 30% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, πλην των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Είχαν επίσης κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.
Κατά μέσον όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το ένα πέμπτο της βιταμίνης D που χρειάζονται μέσω της διατροφής (καλές πηγές της είναι τα «παχιά» ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και η ρέγγα, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου).
Τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα προέρχονται από τον ήλιο.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης D συσχετίζεται με αύξηση της θνησιμότητας, αλλά παραμένει ασαφής ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν τα επίπεδά της στον γενικό πληθυσμό για διαφύλαξη της υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπόργκε Νόρντεστγκααρντ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
«Πρέπει επίσης να αποσαφηνίσουμε πόσο ακριβώς πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα αυτά, καθώς και το πότε και με ποιον τρόπο είναι αυτό αποδοτικότερο.
»Πρέπει άραγε να παίρνουμε τη βιταμίνη D από τον ήλιο, από τα τρόφιμα ή μέσωδιατροφικών συμπληρωμάτων; Και πότε; Είναι καλύτερα να γίνεται η λήψη κατά την ενδομήτριο ζωή, στην παιδική ηλικία ή μετά την ενηλικίωση;
»Για να απαντηθούν όλ’ αυτά, πρέπει να κάνουμε και άλλες μελέτες».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συσχετίζεται με τη θνησιμότητα. Όμως οι προηγούμενες μελέτες δεν μπορούσαν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, διότι ήταν «μελέτες παρατήρησης», όπως λέγονται.
Η νέα μελέτη, όμως, παρέχει αποδείξεις ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, διότι το συγκεκριμένο δείγμα εθελοντών παρακολουθείται επειδήόλοι φέρουν γενετικές μεταλλαγέςοι οποίες εκ φύσεως τους κάνουν να παράγουν ελλιπείς ποσότητες βιταμίνης D όταν εκτίθενται στον ήλιο.
Για τους σκοπούς της μελέτης, ως ελλιπή χαρακτηρίστηκαν τα επίπεδα που ήταν τουλάχιστον κατά 8 ng/ml χαμηλότερα από το κατώτερο φυσιολογικό όριο. Στη Δανία ως «κατώτερο φυσιολογικό όριο» θεωρούνται τα 20 ng/ml.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

ΟΝΥΧΟΦΑΓΙΑ, μία συνήθεια που κρύβει πολλούς κινδύνους..

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε τα νύχια μας

Άλλοι τα τρώνε από αμηχανία, άλλοι από νευρικότητα και άλλοι για να καταπραΰνουν το στρες. Όποια κι αν είναι η αιτία, η συνήθεια να τρώει κάποιος τα νύχια του δεν είναι μόνο αντιαισθητική, αλλά και εξαιρετικά ανθυγιεινή.
Η ονυχοφαγία, όπως αποκαλείται επιστημονικά, είναι πολύ συνηθισμένη στους νέους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι ένα στα δύο παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10 έως 18 ετών την έχουν εκδηλώσει για κάποια χρόνια της ζωής τους, καθώς είναι μία συνήθεια που συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες (τα παιδιά λ.χ. συχνά αρχίζουν να τρώνε τα νύχια τους όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο ή με τους φίλους τους).
Στις ηλικίες 18 έως 22 ετών, υπολογίζεται ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις νεαρούς ενήλικες εξακολουθούν να τρώνε τα νύχια τους, με τους περισσότερους να σταματούν πλέον όταν φτάνουν στα 30 τους χρόνια.
Η ονυχοφαγία, όμως, δεν είναι αθώα, αλλά μία συνήθεια που κρύβει πολλούς κινδύνους - και οι συνέπειές της δεν περιορίζονται στα προφανή, εξήγησε προ ημερών στο περιοδικό «Time Magazine» ο ειδικός στην υγεία και την χειρουργική των νυχιών δρ Ρίτσαρντ Κ. Σερ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη.
Μετάδοση μικροβίωνΤο ότι, λ.χ., τα νύχια είναι φορείς κάθε είδους μικροβίων, ασφαλώς δεν προκαλεί έκπληξη. Όμως το πιο σοβαρό είναι ότι φέρουν μία οικογένεια βακτηρίων που λέγονται εντεροβακτήρια και συμπεριλαμβάνουν την σαλμονέλα και το e.coli.
Τα εντεροβακτήρια βρίσκουν κάτω από το νύχι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιασθούν - και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός για να αντιληφθεί ότι αν βάλει στο στόμα του βακτήρια του εντέρου, είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσει. Όντως, όταν τα βακτήρια αυτά φτάσουν στο στόμα και στο στομάχι, προκαλούν γαστρεντερικές λοιμώξεις που συχνά οδηγούν στην διάρροια και σε τρομερούς πόνους στην κοιλιά.
Στα νύχια μπορεί επίσης να βρουν «καταφύγιο» οι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, προσθέτει από την πλευρά του ο δρ Λώρενς Ε. Γκίμπσον, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται όταν έρθουν σε επαφή με τον βλεννογόνο (σ.σ. το εσωτερικό τοίχωμα) των ματιών, της μύτης και του στόματος - και αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί διαρκώς μας λένε να βήχουμε στο μανίκι μας και να μην βάζουμε τα χέρια στο στόμα την εποχή της γρίπης.
Παρωνυχία και μυρμηγκιέςΟ κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων, όμως, είναι μία μόνο από τις δυνητικές συνέπειες που απειλούν τους ονυχοφάγους. Ένα άλλο πρόβλημα, λέει ο δρ Σερ,είναι μία λοίμωξη που λέγεται παρωνυχία και χαρακτηρίζεται από εισβολή βακτηρίων βαθιά στο δέρμα, μέσα από μικροσκοπικές αμυχές στα «πετσάκια» γύρω από τα νύχια.
Η παρωνυχία, που συχνά προκαλείται από το επικίνδυνο βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών. Προκαλεί πύον, κοκκίνισμα και «πρήξιμο» στο δέρμα των νυχιών και συχνά απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.
Και μετά, είναι οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκιές, επιστημονικά αποκαλούνται ακροχορδόνες). Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (του γνωστού μας HPV), όταν αυτά εισβάλλουν στο δέρμα από κάποια μεγάλη σχισμή ή από τμήματά του με υπερβολική υγρασία - συνθήκες εξαιρετικά συνηθισμένες σε όσους τρώνε τα νύχια τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο HPV μπορεί κάλλιστα να «μεταπηδήσει» από τα δάκτυλα στο στόμα.
Πρόβλημα στα δόντιαΕπειδή, όμως, η ονυχοφαγία είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στα δόντια. «Αναλόγως με την ηλικίαέναρξης και τη διάρκεια της ονυχοφαγίας, το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλιση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους», λέει ο δρ Σερ.
«Τα δόντια δεν είναι προορισμένα να μασούν όλη την ώρα και έτσι όταν κάποιος τρώει τα νύχια του, τα φθείρει ταχύτερα απ’ ό,τι όσοι δεν τα τρώνε», προσθέτει ο αισθητικός οδοντίατρος δρ Τόμας Π. Κόνελυ, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Οδοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. «Επιπλέον, το δάγκωμα των νυχιών ασκεί μεγάλες πιέσεις στα μπροστινά δόντια και μπορεί να τα εξασθενήσει και υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν».
Αν μάλιστα φοράει ένα παιδί ή έφηβος σιδεράκια και τρώει τα νύχια του, «η πρόσθετη πίεση από την ονυχοφαγία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της ρίζας των δοντιών», προειδοποιεί ο δρ Κόνελυ.
Υπάρχει, τέλος, κίνδυνος - αν και μικρός - να είναι τόσο έντονη η ονυχοφαγία, ώστε να φτάνει μέχρι τη ρίζα του νυχιού, όπου πια υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η ανάπτυξη και να παραμορφωθούν τα νύχια.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Το καμπούριασμα «σκοτώνει» αυτοεκτίμηση και ψυχική διάθεση


Το καμπούριασμα δεν προκαλεί μόνο πόνους στον αυχένα και την μέση, αλλά μπορεί να «χαλάσει» την ψυχική διάθεση και να οδηγήσει στον θυμό και στην μειωμένη αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όσοι καμπουριάζουν χρησιμοποιούν επίσης περισσότερες αρνητικές λέξεις και ασχολούνται περισσότερο με τον εαυτό τους.
Καλή στάση σώματος σημαίνει να έχει κάποιος το σώμα του σωστά ευθυγραμμισμένο, διατηρώντας τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης όταν κάθεται, στέκεται όρθιος ή είναι ξαπλωμένος.
Η καλή στάση έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη των πόνων στον αυχένα και στην μέση, αλλά τον τελευταίο καιρό νέες μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζει ακόμα και παραμέτρους που δύσκολα θα σκεφτόταν κάποιος.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 74 εθελοντές από τη Νέα Ζηλανδία,οι μισοί εκ των οποίων κάθισαν με καμπουριασμένη πλάτη και οι υπόλοιποι με ίσια. Η πλάτη τους είχε δεθεί με ταινίες φυσιοθεραπείας για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα άλλαζαν στάση έως το τέλος του πειράματος.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν μία σειρά από τεστ αναγνώσεως και στη συνέχεια ένα τεστ κοινωνικού στρες που λέγεται Trier Social Stress Test (TSST), συμπεριλαμβάνει μία διάλεξη και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αυξάνει το στρες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεστ, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές μέτρησης του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσής τους, ενώ οι απαντήσεις τους στα διάφορα τεστ χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η ψυχική διάθεση, η αυτοεκτίμηση και η αντίληψη της απειλής που συνιστούσε η διάλεξη στο TSST.
Οι εθελοντές που κάθονταν με ίσια πλάτη έδειξαν πως είχαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ψυχική διάθεση, και ένιωθαν μικρότερο φόβο όταν υποβάλλονταν στο τεστ TSST.
Η ανάλυση της διάλεξης των εθελοντών έδειξε πως όσοι κάθονταν καμπουριασμένοι, μιλούσαν λιγότερο (ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης),χρησιμοποιούσαν περισσότερες αρνητικές λέξεις (ένδειξη κακής ψυχικής διάθεσης) και περισσότερες λέξεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο (ένδειξη πως είχαν εστιαστεί στον εαυτό τους).
Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν περισσότερες λέξεις που σχετίζονται με την θλίψη και λιγότερες λέξεις που περιγράφουν θετικά συναισθήματα, σε σύγκριση με όσους κάθονταν με ίσια πλάτη.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Health Psychology», τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τις αντιδράσεις μας όταν βρισκόμαστε ενώπιον στρεσογόνων γεγονότων.

Γιατί πρέπει να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά

Ερευνα δείχνει πως ο τρόπος του βαδισματος μπορεί να αλλάξει την ψυχική μας διάθεση

 
Η ψυχική διάθεση επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε – με σκυμμένο το κεφάλι και βαριά βήματα όταν είμαστε λυπημένοι, αεράτοι και με ανάλαφρο βηματισμό όταν είμαστε χαρούμενοι.
Τώρα, νέα καναδική μελέτη αποκαλύπτει ότι ισχύει και το αντίστροφο: ο τρόπος του βαδίσματος μπορεί να αλλάξει την ψυχική διάθεση.
Επιστήμονες από το Καναδικό Ιδρυμα Προηγμένης Ερευνας (CIFAR), με επικεφαλής τον δρα Νικόλαους Τρόγιε, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να διαβάσουν προσεκτικά μια λίστα με αρνητικές και θετικές λέξεις (λ.χ. «όμορφος», «φοβισμένος», «αγχωμένος») και στη συνέχεια να περπατήσουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Το βάδισμά τους έπρεπε να είναι με καταθλιπτικό στυλ (με τους ώμους γερμένους προς τα εμπρός και περιορισμένη κίνηση των χεριών) ή με χαρούμενο (μεγάλος διασκελισμός, με ελεύθερη κίνηση των χεριών και το κεφάλι ψηλά).
Οταν κατέβηκαν από τον διάδρομο οι εθελοντές κλήθηκαν να θυμηθούν όσο περισσότερες λέξεις μπορούσαν από τον κατάλογο που είχαν διαβάσει κατά την έναρξη του πειράματος.
Οσοι είχαν περπατήσει καταθλιπτικά, επίμονα θυμόντουσαν περισσότερες αρνητικές λέξεις, ενώ όσοι είχαν περπατήσει χαρούμενα, θυμόντουσαν τις θετικές, σύμφωνα με τη μελέτη που θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της «Επιθεώρησης Συμπεριφορικής Θεραπείας & Πειραματικής Ψυχιατρικής» (JBTEP).
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι στην πραγματικότητα το καταθλιπτικό στυλ βαδίσματος τους είχε δημιουργήσει καταθλιπτική διάθεση δίχως καν να το αντιληφθούν.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου επηρεάζει το περπάτημά του, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ισχύει και το αντίθετο. Η μελέτη μας δείχνει κάτι νέο για τον τρόπο με τον οποίο η ψυχική διάθεση επηρεάζει τη μνήμη» δήλωσε ο δρ Τρόγιε.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

κυλιόμενος διάδρομος μεταφοράς ποδηλάτου

Δείτε τι έφτιαξαν στη Νορβηγία!

Το ποδήλατο είναι ένας φτηνός και φυσικά υγιής τρόπος για να κυκλοφορεί κανείς. Το πως βέβαια μπορείς να ανέβεις ένα λόφο με ποδήλατο, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του εν λόγω μεταφορικού μέσου. Ευτυχώς όμως για τους ποδηλάτες, η πόλη Trondheim της Νορβηγίας, έδωσε λύση στο πρόβλημα. Πως; Φτιάχνοντας κυλιόμενο διάδρομο μεταφοράς ποδηλάτου!
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στη δεκαετία του ’90. Εμπνευστής της, ένας ποδηλάτης που δεν άντεχε άλλο, να φτάνει στη δουλειά του ιδρωμένος κι εξαντλημένος, μετά από μια ανηφορική διαδρομή. Σύντομα υλοποιήθηκε και μέχρι σήμερα, η 150 μέτρων έκτασή της, έχει μεταφέρει πάνω από 200.000 ποδήλατα. Φυσικά, το εν λόγω έργο τραβά σα μαγνήτης τους τουρίστες.
Οι ποδηλάτες που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν το ένα τους πόδι στο ειδικό αυλάκι του κυλιόμενου διαδρόμου. Η ταχύτητα που τους προσφέρει στην ανάβαση είναι 5 μίλια την ώρα και μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν μέχρι πέντε οδηλάτες ταυτόχρονα. Βέβαια η χρήση του δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα ποδήλατα αλλά και σε άλλα μικρά δίτροχα, πατίνια ή ακόμη και καρότσια μωρών!



Φανείτε νεότερη ακολουθώντας τη σωστή διατροφή

Κρύψτε χρόνια με 10 αντιγηραντικές τροφές


Φανείτε νεότερη ακολουθώντας τη σωστή διατροφή
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να χτίσουν μυς, να ωφελήσουν τον εγκέφαλο, να εμποδίσουν την εμφάνιση ρυτίδων, να δυναμώσουν τα οστά, να ευεργετήσουν την καρδιά και να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας. Και το καλύτερο είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας.
Όχι, δεν υπάρχουν τροφές με μαγικές ιδιότητες, όπως το σπανάκι του Ποπάι και τα φιστίκια του Σούπερ-Γκουφι. Υπάρχουν, όμως, τροφές με πολλαπλά ωφέλιμα συστατικά, με αντιοξειδωτικές ουσίες και με ιδιότητες που μπορούν να ανεβάσουν τους καταναλωτές τους ένα σκαλί παραπάνω σε θέματα υγείας και αντιγήρανσης.
Για να μπορείτε κι εσείς να κρύβετε άφοβα την ηλικία σας και να μην σας προδίδει τίποτα, αλλά και να αισθάνεστε κάποια χρόνια νεότεροι λόγω της καλής σας υγείας και εμφάνισης, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές σε καθημερινή βάση. Οι ειδικοί υπόσχονται ότι θα σας χαρίσουν νιάτα… έσω κι έξω.
Ακτινίδιο: το φρούτο της νεότητας
Μαζί με τις μπανάνες, τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη C και λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βάλτε τα στο διατροφικό σας πρόγραμμα και μην ξεχνάτε ότι η φλούδα τους τρώγεται και μάλιστα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Το καρνοσικό οξύ που βρίσκουμε στο βότανο αυτό φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurochemistry. Ο λόγος είναι ότι το καρνοσικό οξύ ενεργοποιεί τη διαδικασία που δημιουργεί «ασπίδα» στα εγκεφαλικά κύτταρα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να χειροτερέψουν τις επιδράσεις του εγκεφαλικού. Ένα έξτρα όφελος του δεντρολίβανου είναι επίσης ότι μας προστατεύει απέναντι σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και από τις γενικότερες επιδράσεις του γήρατος.

Αμύγδαλα: και θρεπτικά και αντιοξειδωτικά
Αυτό το πλούσιο σε ενέργεια σνακ μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερόλη, αλλά και να αποτελέσει μια καλή τροφή για διαβητικούς, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω των φυτικών στερολών του. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανάπτυξη των μυών, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου (περίπου 20 αμύγδαλα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την προστασία μας από τις ακτίνες UV). Συν τοις άλλοις, η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική κι έτσι κρατά τις αρτηρίες καθαρές από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, ενώ βοηθά στη μείωση της φθοράς της μνήμης που επέρχεται με το πέρασμα των χρόνων.

Λιναρόσπορος: για υγιή επιδερμίδα
Γεμάτοι πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι μικροί αυτοί σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν αποτελεσματικά όσον αφορά την επιδερμίδα, σβήνοντας της κηλίδες και διώχνοντας τις λεπτές ρυτίδες. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, περίπου μισή κουταλιά λιναρόσπορου καθημερινά για 6 εβδομάδες μπορεί να διώξει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στο δέρμα και να το αφήσει ενυδατωμένο. Πέρα από την υγεία της επιδερμίδας, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, κάνουν καλό στην καρδιά ρίχνοντας τη χοληστερίνη με κατανάλωση 20 γραμμαρίων σπόρων την ημέρα. Δοκιμάστε να τους προσθέσετε στη σαλάτα, το γιαούρτι και τη βρώμη σας σε συστηματική βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

Τόνος: βάζει Α με… τόνο στην καρδιά
Η αγαπημένη σας τονοσαλάτα κρύβει ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμο μυστικό: το σελήνιο. Το θρεπτικό αυτό συστατικό βοηθά στην προστασία της ελαστίνης, της πρωτεΐνης δηλαδή που διατηρεί την επιδερμίδα απαλή και σφιχτή. Το αντιοξειδωτικό αυτό, επίσης, θεωρείται ότι εμποδίζει και τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από την έκθεση στις ακτίνες UV, ενώ ταυτόχρονα ο τόνος αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που δεν περιέχει καθόλου τρανς λιπαρά. Ακόμη, η νιασίνη του κάνει καλό στην καρδιά, καθώς βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και την επεξεργασία του λίπους από το σώμα σας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερίνη και μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από τις στατίνες (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης).

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: κρατούν την οστεοπόρωση μακριά Μπορεί η φήμη τους να περιορίζεται για πολλούς κυρίως στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πραγματικότητα, όμως, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε χαλκό, ο οποίος δρα ενάντια στην οστεοπόρωση. Ακόμη, περιέχουν τη φυτική ίνα που ονομάζεται ινουλίνη και όταν διασπάται από τα εντερικά βακτήρια, δημιουργεί ένα πιο όξινο περιβάλλον στο έντερο, έτσι ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του ασβεστίου. Ρόδι: το βιβλικό φρούτο της καλής υγείας Η καλοτυχία που «κυνηγάει» το φρούτο αυτό φαίνεται να σχετίζεται πολύ και με θέματα υγείας, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων ειδών καρκίνου, λόγω των πολυφαινολών του που ονομάζονται ελαγιτανίνες και δίνουν στο φρούτο το χαρακτηριστικό χρώμα του. Για τους άντρες, μάλιστα, έχει 2 έξτρα ιδιότητες, καθώς επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ ταυτόχρονα, λόγω του ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να δράσει βοηθητικά και σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Κουρκούμη: ένα μπαχαρικό από την Ινδία που δρα ενάντια στην άνοια και τον καρκίνο Η κουρκουμίνη, πολυφαινόλη που δίνει τη συγκεκριμένη χροιά και μυρωδιά στο ινδικό αυτό μπαχαρικό, έχει αντικαρκινικές και αντοφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αναπτύσσει και δράση ενάντια στους όγκους. Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν ότι η κουρκούμη εμποδίζει τη συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ με το πέρασμα των χρόνων -και για του λόγου το αληθές, στην Ινδία όπου η κουρκούμη χρησιμοποιείται κατά κόρον, τα κρούσματα γεροντικής άνοιας είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες χώρες. Δοκιμάστε το μπαχαρικό αυτό με μαύρο πιπέρι για να ενισχύσετε τη βιοδιαθεσιμότητά του 1000 φορές, λόγω της πιπερίνης που υπάρχει στο πιπέρι. Μαύρα φασόλια: για να δείτε… άσπρη μέρα Αν και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά στη χώρα μας, τα μαύρα φασόλια είναι σούπερ-ευεργετικά για την υγεία μας και , μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, όσοι καταναλώνουν περίπου 80 γραμμάρια μαύρα φασόλια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 38%. Παρ’ όλο που όλα τα είδη φασολιού κάνουν καλό στην καρδιά, τα μαύρα φαίνεται να υπερτερούν τονώνοντας και τον εγκέφαλο κι ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που φαίνεται να βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, περιέχοντας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φυτικές ίνες. Στρείδια: για τεστοστερόνη στα ύψη Τα όστρακα εν γένει αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, ψευδάργυρου, χαλκού, σιδήρου, καλίου, σεληνίου και ιωδίου, γεμίζοντας με θρεπτικές ουσίες όσους τα εντάσσουν στη διατροφή τους. Ταυτόχρονα, όμως, η κρεμώδης σάρκα τους φανερώνει άλλη μια ιδιότητα, καθώς αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και προστατεύει απέναντι στον καρκίνο του προστάτη.