κουβεντες γυναικων

" Όταν εκπαιδεύεις ένα αγόρι, μορφώνεις ένα αγόρι. Όταν εκπαιδεύεις ένα κορίτσι, μορφώνεις μια ολόκληρη γενιά."

ελληνική ημερομηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ολα για την γυναικα .το σπιτι,το παιδι,την οικογενεια....
Powered By Blogger

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεία: Μόδα ή ανάγκη? το ποδήλατο ξανά στη ζωή μας. - Άνοδος στην αγορά - πτώση στα αυτοκίνητα



Αρχικά είδαμε όλο και περισσότερους να περπατούν σε ώρες αναψυχής, για τη βόλτα, την παρέα, την υγεία τους. Ύστερα οι δύο τροχοί μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας.
Το ποδήλατο, ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα μεταφοράς και αναψυχής μπαίνει και πάλι στην καθημερινότητα των Ηλείων για πολλούς λόγους.
Για κάποιους είναι μόδα, για άλλους υγιής άσκηση, για πολλούς τρόπος επαφής με την παρέα, το περιβάλλον και τη φύση, για μερικούς και μέσο οικονομικής μεταφοράς στον καιρό της κρίσης, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω.
Οι πωλήσεις ποδηλάτων τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν σημαντικά στην περιοχή της Ηλείας, την ίδια ώρα που η αγορά του αυτοκινήτου καταποντίζεται. Ο κόσμος διατήρησε τα επιβατηγά του παλιά ή πιο καινούργια, αλλά απέκτησε και ποδήλατο δίνοντας έτσι περισσότερη ποιότητα στη ζωή του. Με κόστος απόκτησης που ξεκινά από τα 120-140 ευρώ και φτάνει στις τιμές ενός αυτοκινήτου – ναι καλά ακούτε – το ποδήλατο μπήκε ξανά και για τα καλά στη ζωή μας.
Όπως λένε οι έμποροι οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν ένα ποδήλατο με αξία από 250 έως 600 ευρώ, υπάρχουν όμως και αυτοί που ζητούν κάτι ακόμα πιο καλό, αφήνοντας ακόμα και το αυτοκίνητό τους στην άκρη και αγοράζοντας ένα πολύ καλό μοντέλο αξίας δύο ή τριών χιλιάδων ευρώ. Και μη νομίζεται πως οι τιμές σταματούν εκεί, αφού αναλόγως τις ανάγκες του, κάποιος μπορεί να βρει και ένα μοντέλο με 20.000 ευρώ!!!

Εξελίσσεται σε πανδημία η έλλειψη σωματικής άσκησης


Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, η διεθνώς αναγνωρισμένη ιατρική επιθεώρηση LANCET ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις συνέπειες της υποκινητικότητας που μαστίζει το λεγόμενο αναπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο κόσμο.
Σε ειδική έκδοση, έγιναν αναφορές σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το φλέγον αυτό θέμα, τις συνέπειες του οποίου εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Δρ. Νίκος Ζουρμπάνος από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ. Ζουρμπάνος, επισημαίνοντας πως οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες από το 1950, αν και πολλούς αιώνες πριν, ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460 π.Χ.) πολύ σωστά διετύπωσε ότι "…. το φαγητό από µόνο του δεν αρκεί για την υγεία. Πρέπει να υπάρχει και άσκηση… Αν υπάρχει κάποια έλλειψη τροφής ή άσκησης το σώµα θα ασθενήσει".
«Φτάσαμε λοιπόν στο 2014 για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το έγκριτο ιατρικό περιοδικό LANCET της Βρετανία δημοσιεύοντας μια σειρά άρθρων για την σημασία της σωματικής δραστηριότητας, μόλις μια εβδομάδα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πολύ εύστοχα το περιοδικό αναφέρει ότι για αυτούς που η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας δεν είναι και κάτι σημαντικό και η αγάπη για τον καναπέ αποτελεί μονόδρομο, τα μηνύματα για το μέλλον δεν είναι και τόσο ευοίωνα» επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας.
H σωματική δραστηριότητα αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για τον άνθρωπο κι έναν φθηνό τρόπο για να καταπολεμήσει πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες μέσω της πρόληψης. «Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και την κακή συνήθεια του καπνίσματος αποτελούν τις κύριες αιτίες πρώιμου θανάτου στο σύγχρονο άνθρωπο. Διεθνείς οργανώσεις, εθνικά κέντρα και ινστιτούτα που ασχολούνται με θέματα υγείας έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες και αναφέρουν ότι η συχνή σωματική δραστηριότητα προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, μερικές μορφές καρκίνου, υπέρταση, παχυσαρκία, κλινική κατάθλιψη και άλλες χρόνιες ασθένειες» εξηγεί ο κ. Ζουρμπάνος.
Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι αν και οι μηχανές έχουν κάνει τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου πιο εύκολη, έχουν εν τούτοις μείωσαν τους ρυθμούς μιας άλλης μηχανής, η οποία φτιάχτηκε για να κινείται, δηλαδή αυτής του ανθρώπινου σώματος. Καθημερινά το σώμα μας αδρανεί σε σκελετικό, μυϊκό, μεταβολικό αλλά και σε καρδιαναπνευστικό επίπεδο.
Τι μπορεί να γίνει; Το κυριότερο, όπως αναφέρει το LANCET, είναι να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από την πολιτεία στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αγγλία και στην Ελβετία για τις ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ξοδεύονται ετησίως ανά άτομο από 28, 4 έως και 334,4 δολάρια. Αλλά και σε ατομικό επίπεδο μπορούν να γίνουν πολλά αναθεωρώντας ορισμένες καθημερινές πρακτικές. Το σώμα μας είναι κάτι πολύτιμο και όπως φροντίζουμε για το μυαλό και το πνεύμα μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, μπορούμε να χαρίσουμε και στο σώμα μας μερικά λεπτά άσκησης ημερησίως. Σύμφωνα με το LANCET, 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης άσκησης 5 ημέρες την εβδομάδα ή 20 λεπτά την ημέρα υψηλής έντασης άσκησης 3 ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετά.
Για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να συνεχίζουν να ασκούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και όχι μόνο για έναν μήνα πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει να διαλέγουν οι ίδιοι τον τύπο και την ένταση της άσκησης ώστε να μην αισθάνονται δυσάρεστα, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής εργοφυσιολογίας και πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης.
Για παράδειγμα, εξηγεί, τα ψώνια είναι συνήθως μια ευχάριστη διασκέδαση για τις γυναίκες. «Περπατήστε έντονα με συνεχόμενο ρυθμό τουλάχιστον για 30 λεπτά προτού σταματήσετε στην πρώτη βιτρίνα που θα δείτε κάτι ενδιαφέρον. Χρησιμοποιήστε τη σκάλα και όχι το ασανσέρ και δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες (χορό, ποδήλατο, βόλτα με το σκύλο, περπάτημα), ώστε να μην αισθάνεστε τη μονοτονία της άσκησης» προτείνει ο κ. Κουτεντάκης.
Σημειώνεται ότι το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (www.pe.uth.gr) με τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών και τα πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα πρωτοπορεί στη χώρα μας σε θέματα σωματικής δραστηριότητας σε διάφορους πληθυσμούς. Παράλληλα, αποτελέσματα μελετών που έχουν ολοκληρωθεί στο Τμήμα υιοθετήθηκαν από διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ΕΣΥ της Σκωτίας.

Γυμναστική τον χειμώνα:

Επιστροφή σε φυσική κατάσταση


Η επιστροφή στους ρυθμούς του χειμώνα δεν σημαίνει μόνο αυξημένη δουλειά στο γραφείο αλλά και ανάκτηση των δραστηριοτήτων που γεμίζουν την ημέρα μας με ενέργεια και καλή διάθεση μετά από αυτό: Ανανέωση της εγγραφής στο γυμναστήριο, ενασχόληση με κάποιο νέο άθλημα ή hobby, ή έστω καθιέρωση ενός συγκεκριμένου πλάνου εκγύμνασης στο σπίτι ή στο πάρκο της περιοχής μας. Ο σκοπός αυτήν την εποχή δεν είναι να αποκτήσουμε γρήγορα τέλειους κοιλιακούς για να βγούμε στην παραλία, αλλά να επιδοθούμε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που πρώτα απ’όλα θα απολαμβάνουμε, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα να το βαρεθούμε στα μισά της χρονιάς, και έπειτα θα μας κρατά σε καλή φόρμα χωρίς να μας κουράζει. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που έχετε να κάνετε εν όψει των χειμερινών αθλητικών σας δραστηριοτήτων είναι να επιλέξετε αυτήν -ή αυτές- που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, αν δεν έχετε ήδη καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος άσκησης, και το δεύτερο είναι να την κάνετε σωστά χωρίς να χάνετε… επεισόδια.

Γυμναστική & Αντιγήρανση

Τα 5 είδη άσκησης που θα κρατήσουν νέο το μυαλό και το σώμα σου

Ο Χάρης Μανουσάκης, καθηγητής φυσικής αγωγής και personal trainer, αποκαλύπτει στα επόμενα κλικ τα top 5 είδη γυμναστικής για υγεία και ευεξία.
1. Δυναμικό περπάτημα: Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αφού μελέτες έχουν αποδείξει ότι 30- 60 λεπτά γρήγορο περπάτημα ημερησίως μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 11% και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.
2.Yoga: Προάγει την ευλυγισία, ενώ μας μαθαίνει να αναπνέουμε σωστά. Χαλαρώνει, ηρεμεί, φέρνει ισορροπία στο σώμα και το πνεύμα και μας βοηθά να διαχειριστούμε τον βασικότερο εχθρό μας, το άγχος.
3. Προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης: Όλα τα προγράμματα που βοηθούν να δυναμώσουμε το σώμα μας (π.χ. βαράκια, λάστιχα, μηχανήματα κ.ά.) χαρίζουν ένα γερό μυοσκελετικό σύστημα και συμβάλλουν στο να αποφύγουμε ως έναν βαθμό τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμών στην καθημερινότητά μας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως γερό μυϊκό σύστημα σημαίνει δυνατό και υγιές σώμα.
4. Pilates: Συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο της αναπνοής μας, στην αύξηση της δύναμης και στην ενδυνάμωση των σταθεροποιητών μυών μας, στην άσκηση του μυαλού σε συνδυασμό με το σώμα μας, αλλά και απαλλάσσει σε μεγάλο βαθμό από ορθοπεδικά προβλήματα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που κάνουν συστηματικά pilates τείνουν να είναι γενικά πιο δραστήριοι και στην καθημερινότητά τους.
5. Κολύμβηση: Μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την αποκατάσταση τραυματισμών και την ενδυνάμωση χωρίς καταπόνηση του σώματος, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου κραδασμοί. Βοηθά στον καλό έλεγχο της αναπνοής, ενισχύει την καρδιά και τους πνεύμονες, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, ενώ προσφέρει ένα γενικότερο αίσθημα ευεξίας.


                                                                                           Γράφει η Νέλλη Καλαμαρά

Επαφή µε τη φύση, το νέο «φάρµακο»



Όπως έχουµε αναφέρει και άλλες φορές, η άσκηση στη φύση δεν έχει µόνο θετικά αποτελέσµατα στο σώµα αλλά και στην ψυχή και το πνεύµα µας. Αν και αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό εµπειρικά, τώρα οι ειδικοί κατάφεραν να µετρήσουν τα οφέλη της φύσης αλλά και να προσδιορίσουν πόσος χρόνος απαιτείται προκειµένου αυτά να είναι εµφανή.
Κατέληξαν λοιπόν ότι ακόµα και 5 µόλις λεπτά άσκησης την ηµέρα σε φυσικό περιβάλλον (π.χ. περπάτηµα, ποδηλασία, ιππασία) µπορούν να κάνουν τη διαφορά. Από αυτά τα 5 λεπτά µπορούν να ωφεληθούν όλοι, και ειδικά όσοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, έχουν υπερβολικό άγχος κ.λπ. Βγείτε λοιπόν στη φύση και γυµναστείτε. Εξάλλου σε περίοδους κρίσης σαν αυτή είναι το καλύτερο και οικονοµικότερο δώρο που µπορούµε να κάνουµε στον εαυτό µας.
O Μιχάλης Μηνούδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, γίνεται ο προσωπικός σας σύµβουλος γυµναστικής κάθε µήνα µέσα από τις σελίδες του Forma.
του Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής, πρώην πρωταθλητή Ελλάδας στο άλµα εις ύψος, προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυµναστηρίων και ιδιοκτήτη του Personal Training Places
Πηγή: Myworld.gr

Μύθοι γύρω από τη διατροφή και το αδυνάτισμα



1.         «Ένας άνθρωπος πρέπει να πίνει 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως».
Μύθος. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε υγρά για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων υδάτωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες μας σε υγρά ανέρχονται σε 1ml υγρών / 1 kcal πρόσληψης συν τις απώλειες από τον ιδρώτα. Παρόλα αυτά, το νερό δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή υγρών για την κάλυψη των αναγκών αυτών. Το Φεβρουάριο του 2004 το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε συστάσεις σχετικά με τη σωστή υδάτωση. Σύμφωνα με αυτές, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας (80%) σε υγρά μπορούν να καλυφθούν και μέσω της κατανάλωσης άλλων ροφημάτων όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, η σόδα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Ενώ το υπόλοιπο των αναγκών μας καλύπτεται από το νερό που περιέχεται στα τρόφιμα.
2.         «Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που παχαίνουν».
Μύθος. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι το κρέας με το τυρί ή το κοτόπουλο με τα μακαρόνια προκαλούν αύξηση βάρους. Το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρους είναι να δημιουργήσουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Θα πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε  περισσότερες θερμίδες από αυτές που προλαμβάνουμε. Η αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας και  ο μικρός περιορισμός των θερμίδων, είναι οι δυο άξονες πάνω στους οποίους εστιάζουμε για μια επιτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους.
3.         «Τα light προϊόντα (τυρί, γαλακτοκομικά, παγωτά, κ.α ) δεν έχουν θερμίδες και άρα μπορώ να τα καταναλώνω χωρίς περιορισμό».
Μύθος. Τα προϊόντα light δεν στερούνται θερμίδων! Σαφώς η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας με τρόφιμα χαμηλότερης θερμιδικής αξίας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του. Πάντα όμως η κατανάλωση ενός τέτοιου προϊόντος γίνεται με μέτρο και στα πλαίσια της αντικατάστασης ενός αρκετά θερμιδογόνου τροφίμου. Η μόνη μεγάλη και σαφής υπεροχή είναι στα αναψυκτικά τύπου light όπου θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι σχεδόν μηδενικό.
4.          «Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη».
Μύθος. Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» περισσότερο. Χάρις όμως τις αντισηπτικές του ιδιότητες και την έστω μικρή περιεκτικότητά του σε ορισμένες βιταμίνες  και ιχνοστοιχεία,  θεωρείται τρόφιμο υψηλότερης θρεπτικής αξίας συγκριτικά με την επεξεργασμένη ζάχαρη. Προσοχή στη χρήση του γιατί ίσως να αυξάνει υπερβολικά τη θερμιδική μας πρόσληψη.
5.         «Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη».
Μύθος. Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η μόνη διάφορά τους συνίσταται στο ότι η φρουκτόζη είναι 1,5 φορά  γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Έτσι  με μικρότερη ποσότητα και άρα και λιγότερες θερμίδες πετυχαίνουμε την ίδια γλυκύτητα!
6.         «Τα αναψυκτικά και οι καφέδες προκαλούν κυτταρίτιδα».
Μύθος. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Τα γονίδια φαίνεται να είναι ο πιο έντονος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της. Παρόλα αυτά η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, και διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της κυτταρίτιδας.
7.          «Η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος».
Μύθος. Μεγάλοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θεωρούν ότι η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής και δεν συνδέεται με καρκινογένεση στον άνθρωπο. Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης συμβάλει στην καρκινογένεση. Αντιθέτως φαίνεται να βοηθάει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.
8.         «Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή».
Μύθος. Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με την λευκή ζάχαρη. Η υπεροχή της μαύρης ζάχαρης ως προς τη λευκή αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.
9.         «Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό».
Μύθος. Τα μαύρο ψωμί περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Παρόλα αυτά η διατροφική του υπεροχή συνίσταται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες  και στο ότι είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου, στα καλύτερα επίπεδα κορεσμού και στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Από τον Πέτσιο Δημήτριο,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)
ΠΗΓΗ:www.healthierworld.gr

Σβήστε την κυτταρίτιδα στο γραφείο!



Πεσμένοι γλουτοί, χαλαρό δέρμα και καπιτονέ όψη; Σφίξτε γρήγορα, ακόμη και στο γραφείο σας, με αυτές τις απλές ασκήσεις.
Για σφιχτά πόδια
1.
Σταθείτε σε έναν τοίχο με την πλάτη προς αυτόν. Στηρίξτε με τα χέρια σας την πλάτη στον τοίχο και λυγίστε τα γόνατά σας. Ανασηκώστε και τεντώστε μπροστά το ένα πόδι κρατώντας τεντωμένο. Επαναλάβατε 15 φορές στο κάθε πόδι.
2.
Σταθείτε όρθιες με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων, τα χέρια στη μέση και την πλάτη σας ίσια. Λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα χωρίς να χαλαρώσετε τη στάση του σώματός σας. Επανέλθετε στην αρχική στάση και επαναλάβετε για 15 φορές επί 3 σετ.
Για ανόρθωση γλουτών
3.
Σταθείτε σε έναν τοίχο με την πλάτη και ακουμπήστε το επάνω μέρος της πλάτης σας χωρίς να στηρίζετε τα χέρια σας αυτόν. Λυγίστε τα γόνατα, κάτεβείτε προς τα κάτω και μείνετε για 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβατε 15 φορές.
4.
Από όρθια θέση κρατήστε την πλάτη σας ίσια και φέρτε μπροστά το ένα σας πόδι με το γόνατο λυγισμένο. Με τα χέρια σας κρατήστε τη μέση σας. Λυγίστε το άλλο σας πόδι κάνοντας βαθύ κάθισμα. Μείνετε για 20 δευτερόλεπτα και επαναλάβατε 15 φορές σε κάθε πόδι.
5.
Πάρτε την καρέκλα του γραφείου σας και ρίξτε το βάρος του σώματός σας στηριζόμενη με τα χέρια σας στα μπράτσα μιας καρέκλας. Λυγίστε το ένα πόδι μπροστά, λυγίστε και ανασηκώστε το άλλο σπρώχνοντας προς τα πίσω. Επαναλάβετε 15 φορές για κάθε πόδι.
Το μυστικό
Οι 8 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν κυτταρίτιδα σε κάποιο σημείο του σώματός τους, ακόμη και οι άντρες. Να θυμάστε ότι για την εμφάνισή της ευθύνεται η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η κακή κυκλoφoρία αίματoς, η κακή διατροφή και οι ορμoνικές διαταραχές. Με ένα υγιεινό διαιτολόγιο και με στοχευμένες ασκήσεις μπορείτε να μειώσετε την εμφάνισή της.
ΠΗΓΗ:www.omorfamistika.gr

Έχεις κυτταρίτιδα; Απαλλάξου εναλλακτικά!



Τα έχεις δοκιμάσει όλα: κρέμες, γυμναστική, δίαιτα. Όμως τίποτα δεν λέει να εξαφανίσει την ενοχλητική κυτταρίτιδα που έχει συσσωρευτεί στους μηρούς και την κοιλίτσα σου. Μην το βάζεις κάτω. Ομοιοπαθητική, βελονισμός, αρωματοθεραπεία, φυτοθεραπεία και αγιουρβέδα είναι πέντε φυσικές στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να νικήσεις τον πιο σημαντικό εχθρό της σιλουέτας σου.
Πώς βοηθά η Ομοιοπαθητική;Απαντά η κ. Ευφημία Παπακωνσταντίνου, ολιστική γιατρός, ομοιοπαθητικός και βελονίστρια.
“Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην αρχή ότι το «όμοιο θεραπεύει το όμοιο”. Μια ουσία λοιπόν που μπορεί να προκαλέσει μια δυσλειτουργία, μπορεί και να τη θεραπεύσει. Το ίδιο ισχύει και για την κυτταρίτιδα.
Πώς γίνεταιΤα αίτια που προκαλούν την κυτταρίτιδα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι’ αυτό το ιστορικό του ασθενούς είναι το Α και το Ω για τον ομοιοπαθητικό γιατρό, προκειμένου να προσεγγίσει διαγνωστικά το πρόβλημα. Η ομοιοπαθητική στη θεραπευτική της αγωγή χρησιμοποιεί συστατικά από το φυτικό και το ζωικό βασίλειο καθώς και πολλά μέταλλα, προκειμένου να αποκαταστήσει την ενεργειακή ισορροπία του ασθενούς.
Καλό είναι να γνωρίζεις:
1. Για την κυτταρίτιδα χρησιμοποιούνται ιάματα όπως η θούγια, ειδικά αν η κυτταρίτιδα είναι συσσωρευμένη στους μηρούς και τη λεκάνη και το λίπος στην κοιλιά και την πλάτη.
2. Για την οιδηματώδη κυτταρίτιδα χρησιμοποιείται ευρέως το natrium sulphuricum.
3. Η διάρκεια της θεραπείας, η δυναμοποίηση των σκευασμάτων και η δοσολογία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πώς βοηθά ο Βελονισμός;Απαντά η κ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, γεν. ιατρός – βελονίστρια.
Η θεραπεία της κυτταρίτιδας με βελονισμό είναι αποτελεσματική και οριστική, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η φυσική κατάσταση του οργανισμού καθώς και η ψυχολογία σου!
Πώς γίνεταιΟι βελόνες εφαρμόζονται τοπικά, εκεί όπου εμφανίζεται το πρόβλημα, αλλά και σε άλλα σημεία, καθώς τα αίτια που προκαλούν κυτταρίτιδα δεν σχετίζονται μόνο με την τοπική υγεία των κυττάρων, αλλά και με το συνολικό μεταβολισμό του οργανισμού. Συγκεκριμένα: με την εφαρμογή του στα σημεία που παρουσιάζεται το πρόβλημα, βελτιώνεται η λειτουργία των κυττάρων και αυξάνεται η αναγέννησή τους τοπικά. Κινητοποιούνται δηλαδή οι μηχανισμοί θρέψης και ανάπλασης εκεί ακριβώς όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.Τέλος, αποβάλλονται τα περιττά αφήνοντας το κύτταρο «καθαρό» να επιτελέσει τις λειτουργίες του.
Επίσης, ο βελονισμός κινητοποιεί το μεταβολισμό και το ρυθμό του στο σωστό σημείο καύσεων. Άμεσοαποτέλεσμα είναι η αποβολή των τοξικών ουσιών σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα κύτταρα «αναπνέουν» καλύτερα και συνεπώς αποκτούν υγεία σε λειτουργία και μορφή, απαραίτητες προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Καλό είναι να γνωρίζεις:
1. Η θεραπεία ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες. Η διάρκειά της είναι σύντομη.
2. Οι συνεδρίες είναι περίπου δύο κάθε εβδομάδα και η καθεμία διαρκεί 20 λεπτά. Συνολικά γίνονται 10-15 θεραπείες.
3. Αν υπάρχει προδιάθεση ανάπτυξης του προβλήματος, όπως ορμονική προδιάθεση, η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μία ή δυο φορές το χρόνο. Το ίδιο ισχύει για τη διατήρηση του αποτελέσματος.
Πώς βοηθά η Αρωματοθεραπεία;Απαντά η κ. Μαρία Ζώρζου, αρωματοθεραπεύτρια, αντιπρόσωπος της Penny Price Aromatherapy στην Ελλάδα.
Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας είναι η αποτοξίνωση, και εδώ έρχεται να βοηθήσει η αρωματοθεραπεία μέσω της δύναμης των αιθέριων ελαίων και φυσικά του μασάζ.
Πώς γίνεταιΤο μασάζ είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν και να απορροφηθούν αποτελεσματικά τα αιθέρια έλαια από το δερματικό ιστό, έτσι ώστε να οδηγήσουν στη γρήγορη αποτοξίνωση, στη λεμφική διοχέτευση και στη γρήγορη και καλή κυκλοφορία του αίματος. Ο βαθμός πίεσης των κινήσεων του μασάζ όμως εξαρτάται από το είδος της κυτταρίτιδας, την ηλικία του δέρματος και την ευαισθησία των ιστών.
Θεραπεία με μίγμα λαδιού και αιθέριων ελαίων:
Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο προστίθενται:
Α.30 σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου
Β. 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
Γ. 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού
Δ. 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο άρκευθου
Με απαλές κινήσεις, ώστε να απορροφηθεί το λάδι, γίνεται επάλειψη στις επίμαχες περιοχές 2-3 φορές την ημέρα, για 30 ημέρες.
Για καλύτερα αποτελέσματα, πριν από την επάλειψη, καλό είναι να προηγείται ένα peeling σώματος, ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και να γίνεται καλύτερη απορρόφηση των αιθέριων ελαίων.
Πώς βοηθά η Φυτοθεραπεία;Απαντά η κ. Ευφημία Παπακωνσταντίνου, ολιστική γιατρός, ομοιοπαθητικός και βελονίστρια.
Βασίζεται στη χρήση των ενεργών συστατικών και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των φυτών. Χρησιμοποιεί υδρο-αλκοολικά εκχυλίσματα (μητρικά βάμματα), ξηρά φυτικά εκχυλίσματα τιτλοποιημένα καθώς και γλυκερινικά παρασκευάσματα.
Πώς γίνεται:Η κυτταρίτιδα με τη φυτοθεραπεία αντιμετωπίζεται αρχικά με συστατικά που βελτιώνουν τη μικρο-κυκλοφορία του αίματος, με συστατικά που βελτιώνουν την κατάσταση του συνδετικού ιστού καθώς και με άλλα που υποβοηθούν το συκώτι και τα νεφρά να επιτελούν καλύτερα την αποτοξινωτική και απεκκριτική τους λειτουργία. Τα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα μπορούν να λαμβάνονται είτε από το στόμα, είτε υπό μορφή σταγόνων σε νερό, είτε υπό τη μορφή αφεψημάτων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και εξωτερικά ως κομπρέσες με βάση τον άργιλο.
Καλό είναι να γνωρίζεις:
1. Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας συνήθως συνιστώνται φυτά όπως ο μύρτιλλος, το ταραξάκο, το gingo biloba, η sentella asiatica κ.ά. σε μορφή μητρικών βαμμάτων ή ξηρών εκχυλισμάτων.
2. Επίσης στα καταπλάσματα με άργιλο προστίθενται και αιθέρια έλαια όπως άρκευθος, γεράνι, δεντρολίβανο κ.ά.
3. Όλα τα παραπάνω χορηγούνται αποκλειστικά με συνταγή του γιατρού, καθώς κάποιο από αυτά μπορεί να μην ενδείκνυται αν ο ασθενής πάσχει, για παράδειγμα, από πίεση ή υπόταση, αν υποβάλλεται σε αντιπηκτική αγωγή κ.λπ.
Πώς βοηθά η Αγιουβέρδα;Απαντά η κ. Θεανώ Μαντούβαλου, αντιπρόσωπος της εταιρείας αγιουρβεδικών σκευασμάτων και καλλυντικών Lakshmi στην Ελλάδα.
Η αγιουρβέδα αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα με σωστή διατροφή και ειδικά μασάζ με χρήση αγιουρβεδικών λαδιών, κρεμών, λάσπης, πούδρας κ.ά. σε συνδυασμό με θερμότητα και χαμάμ.
Η φιλοσοφία του συστήματοςΣύμφωνα με την αγιουρβέδα, η κυτταρίτιδα οφείλεται σε πλεόνασμα του Ama (τοξίνες) και του Kapha, της μιας από τις τρεις doshas (κατηγορίες) στις οποίες εντάσσει η αγιουρβέδα τα άτομα ανάλογα με τα σωματικά, ψυχικά και πνευματικά τους χαρακτηριστικά. Οι άλλες δυο κατηγορίες είναι η Vata και η Pitta. Ανάλογα λοιπόν με την κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε άτομο, η κυτταρίτιδα έχει διαφορετική μορφή. Για παράδειγμα, η ινώδης (σκληρή) κυτταρίτιδα εμφανίζεται στις γυναίκες Vata, που είναι υπερκινητικές και δραστήριες, ενώ η υδατώδης κυτταρίτιδα (όταν την αγγίζουμε, τα δάχτυλά μας εισχωρούν με ευκολία μέσα στο δέρμα) εμφανίζεται στις γυναίκες Pitta. Υπάρχει επίσης η λιπώδης και η οιδηματική κυτταρίτιδα (βρίσκεται κυρίως στους γλουτούς και στα ψωμάκια), που είναι αποτέλεσμα υπερβολικού λίπους λόγω κακής διατροφής και έλλειψης σωματικής άσκησης, και εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες τύπου Kapha.
Πώς γίνεται:Για την αντιμετώπιση της λιπώδους και της οιδηματικής κυτταρίτιδας γίνεται συνδυασμός των θεραπειών Garshan -μασάζ με χρήση λαδιού, κρέμας, λάσπης και ολιγόλεπτο χαμάμ- και Udvartana -στεγνό μασάζ (εντριβή) ολόκληρου του σώματος με μια ειδική πούδρα από βότανα και ολιγόλεπτο χαμάμ. Αποτέλεσμά της είναι η αποτοξίνωση, η λιποδιάλυση και η σύσφιγξη. Για μια ολοκληρωμένη θεραπεία συνήθως χρειάζονται 12 συνεδρίες Garshan (δύο ανά εβδομάδα) και 3 συνεδρίες Udvartana.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
ΠΗΓΗ:www.womenonly.gr

Η σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας



Δημιουργήστε μια ασπίδα άμυνας

Έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Όλοι οι ειδικοί πλέον συνιστούν να αποφεύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα που ευνοούν την εμφάνισή της.
Αυτά είναι:
* Γλυκά, ζαχαρώδη και ό,τι περιέχει πολύ λίπος ή ζάχαρη, καθώς η περίσσειά τους αποθηκεύεται σαν λίπος στο σώμα. Επειδή ο αριθμός των λιποκυττάρων που έχει κάθε άνθρωπος είναι γενετικά καθορισμένος, η αυξημένη αποθήκευση λίπους οδηγεί στη διόγκωσή τους, κάτι που συμβάλλει στην εμφάνιση της καπιτονέ όψης στο δέρμα.
* Επιβαρυντικά δρα επίσης το αλάτι, που προκαλεί συσσώρευση υγρών στο δερματικό ιστό.
* Αντίθετα, οι διαιτολόγοι συνιστούν να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, που εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα. Τα τελευταία μεταξύ άλλων διεγείρουν την κυκλοφορία της λέμφου και βοηθούν στο να περιοριστεί το πρήξιμο.
Πιο «πολύτιμα» στη μάχη με την κυτταρίτιδα θεωρούνται τα πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το αγγούρι, το μαρούλι, η ρόκα, τα κολοκυθάκια και τα άγρια χόρτα. Αυτά φαίνεται πως εντείνουν τη διούρηση και συνεπώς εμποδίζουν το οίδημα λόγω κατακράτησης νερού. Επίσης φαίνεται να βοηθούν το σέλινο, οι πιπεριές, τα ραπανάκια, ο ανανάς, το πράσινο μήλο και η παπάγια, που δρουν αποτοξινωτικά.
ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr

Τι είναι η κυτταρίτιδα; Πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτή;



Πολλές από εμάς θα βρουν σημεία σκληρά στους γλουτούς, στους μηρούς αλλά και στο στομάχι. Αυτά τα σκληρά σημεία είναι η κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι πολύ απλά το λίπος που συσσωρεύεται κάτω από  την επιφάνεια της επιδερμίδας, δημιουργώντας έτσι μια αντιαισθητική εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.
Ένας τρόπος για να δεις αν έχεις κυτταρίτιδα είναι να τσιμπήσεις το εξωτερικό μέρος των μηρών σου. Αν το δέρμα σου είναι ανάγλυφο και μοιάζει να έχει εξογκώματα τότε ναι έχεις κυτταρίτιδα. Δεν είσαι μόνη σου όμως, σχεδόν όλες οι γυναίκες και μερικοί άντρες, έχουν κυτταρίτιδα.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας: γονίδια, φύλο, ποσοστό λίπους στο σώμα σου, η ηλικία καθώς και το πάχος την επιδερμίδας σου είναι παράγοντες που σχετίζονται με το πόσο κυτταρίτιδα έχεις ή το πόσο ορατή είναι. Επίσης, το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί να την δημιουργία κυτταρίτιδας. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να το κόψεις!
Τρόποι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας
Υπάρχουν ειδικές κρέμες, τζελ και λάδια στο εμπόριο που βελτιώνουν την εικόνα του δέρματο σου μειώνοντας κυτταρίτιδα. Αυτά χρησιμοποιούνται τοπικά συνήθως. Για να έχεις αποτελέσματα θα πρέπει να την χρησιμοποιείς πρωί και βράδυ, καθημερινά και όχι 1 μήνα πριν το καλοκαίρι, όπως κάνουν οι περισσότερες γυναίκες! Η “θεραπεία” θα πρέπει να αρχίσει προς τους μήνες της άνοιξης μέχρι το καλοκαίρι και μπορείς να χρησιμοποιείς την κρέμα πρωί, βράδυ κάθε μέρα.
Να διώξεις την κυτταρίτιδα οριστικά αποκλείεται εκτός αν είσαι από της τυχερές και έχεις κυτταρίτιδα τύπου Ι αλλά σίγουρα θα προλάβεις τα χειρότερα και θα δεις μία ορατή βελτίωση στο δέρμα σου, θα γίνει πιο απαλό και πιο λείο. Μην ξεχνάς το θεραπευτικό μασάζ. Κάθε φορά που απλώνεις το προϊόν κάνε μασάζ στα σημεία τσιμπήματα και κυκλικές κινήσεις αρκούν.
Ότι θεραπεία και αν διαλέξεις μην ξεχνάς ποτέ να πίνεις νερό τουλάχιστον 6 – 8 ποτήρια την μέρα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς το σώμα σου να αποβάλλει τις τοξίνες και τα αποτελέσματα θα έχεις θα είναι πολύ καλύτερα.
Θα πρέπει να αλλάξεις και τις διατροφικές σου συνήθειες. Να αποφεύγεις να τρως τηγανητά, λιπαρά φαγητάκαι γλυκά και να έχεις την απαίτηση να εξαφανιστεί η κυτταρίτιδα. Πρέπει και εσύ από την μεριά σου να βοηθήσεις το σώμα σου να απαλλαγεί από τα περιττά κιλάκια, που ίσως έχεις. Βγάλε τελείως από την διατροφή λιπαρές τροφές και γλυκά και προτίμησε να τρως φρούτα και λαχανικά – με μέτρο και αυτά. Μία φορά την εβδομάδα, αν έχεις το κουράγιο μπορείς να κάνεις και αποτοξίνωση πίνοντας μόνο χυμούς φρούτων, αλλά πρόσεξε μόνο για μία μέρα!
Μακριά από αναψυκτικά, περιέχουν πολλή ζάχαρη. Λίγη γυμναστική είναι απαραίτητη και προτίμησε αερόβιες κινήσεις  που θα σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος αλλά να έχεις και μια καλή φυσική κατάσταση όπως πχ. τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο. Αν το πρόβλημά σου είναι η χαλάρωση συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά σου βάρη για σύσφιξη.
Δεν χρειάζεται να γυμνάζεσαι κάθε μέρα, 3 φορές την εβδομάδα από 45 – 60’ αρκούν.

Τι είναι η Yoga και ποια τα οφέλη της ...



Η γιόγκα είναι μια αρχαία επιστήμη, που πλέον αναγνωρίζεται και από τη σύγχρονη δυτική ιατρική. Αποτελείται από μια σειρά από πρακτικές που βοηθούν τον άνθρωπο να μετέλθει σε μια περισσότερο αρμονική και ισσοροπημένη κατάσταση ύπαρξης. Ή, όπως συχνά λέγεται, σε επίγνωση της αληθινής του φύσης. Αυτές οι πρακτικές είναι ασκήσεις ή στάσεις, αναπνοές, διαλογισμός, μελέτη αρχαίων θεωριών, εφαρμογή των αρχών της γιόγκα και παρατήρηση του εαυτού στην καθημερινότητα.
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και θρησκείας κάνουν γιόγκα για να νιώσουν χαρά, ελευθερία και αγάπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη γιόγκα προκειμένου να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα - στρες, κατάθλιψη, πόνος στη μέση, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα πεπτικού ή νευρικού συστήματος.
Πολλοί από αυτούς μένουν πιστοί στη γιόγκα και μετά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, επειδή διαπιστώνουν όχι μόνο γενικότερη βελτίωση της υγείας τους, αλλά και ριζική αλλαγή της γενικής διάθεσης και στάσης απέναντι στον κόσμο και τα πράγματα. Κάποιοι μάλιστα, μέσα από την πρακτική γιόγκα, ανακαλύπτουν ένα νέο νόημα στη ζωή τους.
Αυτο συμβαίνει επειδή η γιόγκα είναι μια μέθοδος εσωτερικής εξερεύνησης, η οποία αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση του σώματος με το νου, και επιφέρει αρμονία σε όλες τις ανθρώπινες υποστάσεις, στη σωματική, τη διανοητική-συναισθηματική, την πνευματική.
Παρατηρούμε το νου, φωτίζοντας με επίγνωση τους τρόπους σκέψης μας και συναίσθησης, οι οποίοι πυροδοτούν τις διαφορετικές αντιδράσεις μας. Όταν δεν κρίνουμε ή καταδικάζουμε τις αντιδράσεις μας, εξασκούμαστε στην ουδέτερη μαρτυρία και αποδοχή, επιτρέποντας να αναπτυχθεί το συναίσθημα της αγάπης προς τον εαυτό και τους άλλους.
Μερικά από τα ψυχολογικά-διανοητικά-συναισθηματικά οφέλη που μπορεί να βιώσετε με τη συχνή και τακτική πρακτική γιόγκα:
Μείωση του άγχους
Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης
Καταπολέμηση της κατάθλιψης
Βελτίωση της διάθεσης
Εύκολος και πιο ξεκούραστος ύπνος
Διαχείριση θυμού
Μείωση εριστικότητας
Γενική αίσθηση χαράς, ευγνωμοσύνης και ευεξίας
Μερικά από τα σωματικά οφέλη που μπορεί να βιώσετε με τη συχνή και τακτική πρακτική γιόγκα:
Περισσότερη αντοχή και μυϊκή δύναμη
Αύξηση μυοσκελετικής ευλυγισίας και του εύρους κινήσεων των αρθρώσεων
Βελτιωμένη στάση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης
Καλύτερος συγχρονισμός μεταξύ διαφόρων μερων του σώματος.
Αύξηση της ζωτικής ενέργειας (prana)
Μείωση ή και απαλλαγή από διάφορους σωματικούς πόνους, όπως της μέσης, του αυχένα, των καρπών κλπ.
Εξισορρόπηση ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου
Βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος
Βελτίωση λειτουργίας αναπνευστικού συστήματος
Σταθεροποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος
Ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε νευρολογικές και αυτοάνοσες ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.)
Βελτίωση των εκκρίσεων
Μείωση κατακράτησης τοξίνων στο σώμα
Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Αύξηση της «καλής» χοληστερίνης HDL
Μείωση της «κακής» χοληστερίνης LDL
Μείωση της «κακής» χοληστερίνης VLDL

Αερόβια άσκηση: Γυμναστική για... μακροζωία...



Η ανάγκη για αερόβια άσκηση έχει γίνει πιεστική και επιτακτική στην εποχή μας. Μια εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη αντικατέστησε τη σωματική εργασία με τη μηχανή και μας επέβαλε έναν αυτοματοποιημένο καθιστικό, αγχώδη και αφύσικο τρόπο ζωής. Ζούμε σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει ο κινητικός περιορισμός, δηλαδή η υποκινητικότητα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σιγά σιγά σε βιολογική παρακμή. Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η αερόβια άσκηση. Και αυτό γιατί με την αερόβια άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζονται όχι μόνο οι μύες αλλά και το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα. Όταν λέμε αερόβια άσκηση εννοούμε το τρέξιμο, το κολύμπι, την ποδηλασία, το γρήγορο βάδισμα, την άσκηση σε ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο και γενικά φυσικές δραστηριότητες που έχουν αρκετή ένταση και διάρκεια για να προκαλέσουν τις απαραίτητες καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές. Οι ασκήσεις Ισομετρικές: Αυτές που συστέλλουν τους μύες χωρίς να προκαλούν κίνηση και απαιτούν λίγο ή καθόλου οξυγόνο. Ισοτονικές: Αυτές που συστέλλουν τους μύες και προκαλούν κίνηση χωρίς να απαιτούν πολύ οξυγόνο.