κουβεντες γυναικων

" Όταν εκπαιδεύεις ένα αγόρι, μορφώνεις ένα αγόρι. Όταν εκπαιδεύεις ένα κορίτσι, μορφώνεις μια ολόκληρη γενιά."

ελληνική ημερομηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ολα για την γυναικα .το σπιτι,το παιδι,την οικογενεια....
Powered By Blogger

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Παιδιά «κολλημένα» με τη μαμά!



Θέλει συνέχεια να είναι αγκαλιά


Κατ' αρχάς δεν είναι ποτέ αργά να μάθουμε στο παιδί να αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η αγκαλιά και η φυσική επαφή δεν έβλαψε κανένα παιδί. Αντίθετα, είναι συνταγή για χαρούμενα παιδιά και τους δημιουργεί το αίσθημα της αγάπης και της ασφάλειας που χρειάζονται για να μεγαλώσουν σωστά.
Στην αρχή το μωρό είναι απόλυτα εξαρτημένο από τους γονείς για την επιβίωσή του, όμως μεγαλώνοντας το αφήνουμε να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα. Έτσι, ο γονιός πρέπει να παροτρύνει το παιδί να ξεφύγει από τη συνεχή αγκαλιά και εξάρτηση από τους άλλους, να παίξει και να εξερευνήσει το περιβάλλον του, διαβεβαιώνοντάς το όμως ότι θα είναι εκεί να το βοηθήσει αν χρειαστεί. Σίγουρα είναι στιγμές ή δύσκολες καταστάσεις όπως όταν βρίσκεται ένα παιδί σε ξένο περιβάλλον, όπου νιώθει ανασφάλεια και θέλει να είναι κολλημένο στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Αν όμως δεν φαίνεται το παιδί έτοιμο να αφήσει την αγκαλιά και παραμένει προσκολλημένο σε εσάς σε καθημερινή βάση, πρέπει να το βοηθήσετε με τη συμπεριφορά σας.
  • Αν θέλει συνέχεια αγκαλιά, μην το κοροϊδεύετε ή το αποκαλείτε μωρό, γιατί αυτό δεν θα το βοηθήσει, αλλά θα μειώσει την αυτοπεποίθησή του.
  • Δείξτε τον ενθουσιασμό σας και επιβραβεύστε το παιδί όταν δεν είναι «κολλημένο» επάνω σας, αλλά ασχολείται με τα παιχνίδια του ή παίζει με άλλα παιδιά. Πείτε του πόσο ωραία τα καταφέρνει και στηρίξτε το ψυχολογικά.
  • Ελέγξτε τη συμπεριφορά σας μήπως δείχνετε αρκετά αγχώδης για κάθε του κίνηση. Αυτό κάνει το παιδί να αισθάνεται ανασφάλεια και γι' αυτό αποζητάει τη σιγουριά της αγκαλιάς.
  • Κάθε φορά που ζητάει αγκαλιά, προσπαθήστε να το απασχολήσετε με ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο για να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον.
  • Αν παρ' όλα αυτά το παιδί δεν αλλάζει, φαίνεται ανήσυχο και υπερβολικά εξαρτημένο από την αγκαλιά σας, προσπαθήστε να καταλάβετε τι μπορεί να είναι αυτό που το ανησυχεί και του δημιουργεί ανασφάλεια. Φυσικά αν αυτό συνεχιστεί παρ' όλες τις προσπάθειές σας, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
H Βίκυ Λαγκαδιανού είναι M.Sc.,P.M.Sc., Παιδοψυχολόγος στην Ευρωκλινική Παίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου